Перейти к содержанию



fregat222

Информация для беженцев с Украины, находящихся (или выезжающих) в РП

Рекомендуемые сообщения

Подскажите пожалуйста, если гражданин Украины пересёк границу Польши без отметки в загранпаспорте(нелегально проще говоря), может он получить статус временной защиты, или его сразу депортируют обратно? Есть песель, без статуса UKR.

Благодарю за ответ!

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

On 3/11/2023 at 7:28 PM, Grzegorz19 said:

может он получить статус временной защиты

Может. Для этого ему нужно выехать из Польши, а потом въехать назад уже легально.

Но при этом он может получить запрет на въезд на такой срок, что когда запрет закончится - статус временной защиты будет уже не нужен :)

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

В 2/26/2023 в 1:22 PM, erisaky сказал:

Чи зараз пускають громадян України в Польщу без закордонного паспорту (є лише внутрішній паспорт книжечка)? 

Сам собі вівдповім: вийшло заїхати в ЄС через Латвію мамючи лише внутрішній український паспорт, а також вийшло з Польщі виїхати в Україну маючи лише внутрішній український паспорт. Під час вїзду в Латвії видали справку з транслітерацією імені та прізвища.

Можливо комусь пригодиться. 

"Ludzie zapomną, co powiedziałeś, zapomną co zrobiłeś, ale nigdy nie zapomną tego, jak poczuli się dzięki tobie"

Мой блог о Польше

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Всем привет!

У кого есть опыт подачи пита за 2022 для беженцев? Особенно для работающих/ неработающих пенсионеров.

Не могу найти вменяемой информации на эту тему, как-то все вилами по воде.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

мне кажется, что не совсем верно писать цены в гривнах, с учетом, что сейчас происходит с курсом. В целом Польша достаточно приемлемая для жизни, хотя и инфляции начинает сказываться...

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Українські біженці масово виїжджають із Польщі до іншої країни ЄС: розкрито статистику та причини

Польща остаточно втратила першість серед країн Європи за кількістю українських біженців. Новим лідером стала Німеччина, багато в чому саме за рахунок переїзду туди українців із Польщі. Очевидно, однією з ключових причин міграції стала суттєва різниця в розмірах соцвиплат.

Так, у Німеччині вже близько 1,2 млн українців, або 1,4% від загального населення країни, повідомив ТСН заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександр Гладун. Польща посідає друге місце. Сумарно у цих двох країнах – близько третини всіх українських біженців.

"Що стосується переміщення всередині ЄС, то зараз є чітка тенденція – переїзд наших громадян з Польщі до Німеччини. Раніше на першому місці за кількістю українських біженців була Польща. Там проживало понад мільйон українців. Зараз там менше мільйона наших біженців", – розповів Гладун.

Дослідження показують, що біженців насамперед турбує не розмір зарплати, а розмір допомоги в країні перебування. Німеччина поки що очевидно виграє у Польщі за цим показником.

Так, у Польщі одноразова допомога становить 66 євро, щомісячну виплату трохи більше 100 євро отримують лише сім'ї з дітьми. А от у Німеччині щомісяця виплачують 502 євро на дорослу людину та додатково 420 євро на дитину. 2024-го розмір німецької допомоги знову зросте, ось тільки отримати його буде складніше.

З тієї ж причини – через високі соціальні виплати – у Німеччині офіційно працюють лише 19% українців працездатного віку. У сусідніх Польщі та Чехії цей показник становить близько 65%.

При цьому Чехія утримує першість за іншим показником. Саме в цій країні фіксується найвище співвідношення кількості біженців із України та місцевого населення.

Чисельність наших біженців там (у Чехії. – Ред.) становить 3,3% від чисельності населення Чехії. Це максимальний показник. Десь на рівні 2-2,5% – чисельність українських біженців в інших прикордонних країнах та країнах Балтії. Наприклад, у Словаччині, Польщі, Естонії, Латвії, Литві", – розповів Гладун. 

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

 

1 минуту назад, spu0820 сказал:

Та воно то так, але не завжди працездатна особа може знайти  у даній ситуації "своє місце під сонцем". Це перше. Друге - питання по пенсіонерах з України і особливо по тих, хто досяг пенсійного віку навіть по нормах ЄС. Навіть при щирому бажанні "пенсіонерів за віком"  з України ще попрацювати  навряд чи вишикується черга бажаючих взяти їх на роботу у будь-якій державі-члену ЄС.

 

Изменено пользователем spu0820
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Не забувайте, що мова йде про біженців, тобто жінок з дітьми, які виїхали пересидіти без чоловіка війну. Жінці в більшості випадків немає з ким залишити дитину, а якщо двоє-троє, то тим більше.

 

П.С. не знав, що там стільки грошей Німці виплачують біженцям. В Польщі сім'я з 2 дітьми має 1000 злотих соціалки на дітей, з яких біля 300 здає на харчування дітям в школі, ще 300 на гуртки і 300 на аптеку. От і закінчилась допомога.

Изменено пользователем Chuvak
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

2 hours ago, Chuvak said:

От і закінчилась допомога.

Зато арабов нет и не лезут.:ico_qip_bm:

Изменено пользователем Yuna

Мой маленький недо-блог: http://blog.mail4yuna.tk/

Публикую, иногда, всякую всячину о легализации и просто полезности.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

4 hours ago, Chuvak said:

мова йде про біженців, тобто жінок з дітьми, які виїхали пересидіти без чоловіка війну. Жінці в більшості випадків немає з ким залишити дитину

Я нагадаю цитату:

10 hours ago, fregat222 said:

Німеччині офіційно працюють лише 19% українців працездатного віку. У сусідніх Польщі та Чехії цей показник становить близько 65%

Чи правильно я розумію, що в Польщі та Чехії знаходяться якісь інші біженці? З іншим співвідношенням жінок з дітьми? Чи, можливо, Польща, на відміну від Німеччини створила разючо інші умови для дітей, які дають змогу жінкам віддавати дітей няням, в садочки і спокійно працювати? 
Я підозрюю, що умови однакові і біженці теж. Просто в Німеччині більш реально вижити на допомозі державі. В Польщі на ці гроші можна хіба що один раз сходити в магазин. Витрати на дитину 3х-4х років в середньому складають 3000-4000 злотих. Це просто мінімально садочок + якісь заняття додатково + іграшки + одяг + лікарі (поза медичними пакетами). Це без врахування їжі дитині, страховки життя і здоров'я, подорожей. Це просто базові речі. Я чудово розумію, що банально вижити на 500+ + 40 злотих на день не реально. Плюс, треба врахувати, що постійно ці виплати відміняють, анулюють (навіть тим, хто нікуди не виїжджає). Тобто люди не можуть розраховувати на допомогу держави в принципі. Тому і йдуть працювати або переїжджають в іншу країну з краще розвиненим соціалом. Все логічно. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Висловлю свої думку, виходячи з тієї інформації, яку я маю. Не вважаю, що пристрасно довести (тобто нав'язати свою думку) і доводити – верх вихованості...якщо це не стосується певних сфер життя, та й науки. Тому кожен (у тому числі  і ваш покірний слуга) висловлює лише свій особистий погляд на життя та ситуацію. Тобто, це суб'єктивна думка. Тим більше, що це аж ніяк не порушує Правила форуму.

Перше – виїжджали та виїхали не лише жінки з дітьми та пенсіонери. Людей до 60 років виїхало (не важливо як і якими способами) понад 5 мільйонів. Я не говорю про чоловіків до 60 років і тих, чоловіків, які на момент початку активної фази українсько-російської війни (початок я вважаю з лютого 2014 року) вже перебували за територією України в зв'язку з роботою, навчанням тощо. Не вважаю себе уповноваженим давати правову та моральну оцінку небажанню цих людей повертатися в Україну. Просто сприймаю як даність. У кожного своє життя та свій вибір.

Друге – виходячи з того, що досить велика кількість громадян України знаходиться за кордоном, картина (на мій особистий погляд) представляється така:

Існують біженці, які втратили або все або частину (не важливо яку) майна. Втратили близьких людей. Їм просто нема куди повертатися. І вони намагаються влаштувати своє життя і життя близьких людей, які виїхали разом з ними, за кордоном. Це жінки з дитиною чи дітьми, люди у віці, але не пенсіонери, як за нашими мірками, так і за кордоном. Вони намагаються якось і якимось чином влаштуватися, інтегруватися в суспільство, куди вони потрапили і думають перебувати там або до кінця війни, або досить довго, або залишитися постійно. Є інші біженці. Які не разу не потрапляли під бомбардування та під обстріли, нікого й нічого не втратили. Просто скористалися сприятливою ситуацією, щоб за відсутності підстав виїхати та закріпитися за кордоном. Вони також намагаються якось інтегруватися в суспільство, де зараз перебувають. Під терміном "інтегруватися в суспільство" я (особисто я) розумію – вивчення місцевої мови та культури, спроба працювати, вивчення та дотримання законодавства (як місцевого, так і європейського, якщо ми говоримо про ЄС), дотримання звичаїв, традицій тощо. Є ще одна категорія біженців. Вони  вважають і всіляко намагаються всіх переконати – що вони біженці і тому їм усі все повинні. Як це проявляється – гадаю не треба описувати, тому що всі, хто виїхав, це бачили не одну тисячу разів. Ці люди не хочуть працювати, вивчають місцеву мову лише для того, щоб вимагати. Їх не цікавить, ні місцеві культура, традиції. Тобто, вони хочуть лише отримувати – нічого не даючи натомість. Проте треба пам'ятати громадянам та резидентам України що їм ніхто нічого не зобов'язаний. І якщо щось дають, то це точно не через обов'язок. А вихованість, освіченість і ввічливість – багато хто сприймає як ознаку слабкості і вважає, що можна "наїхати", доводячи, що вони зобов'язані. Ось тільки, як кажуть: "Немає нічого вічного під цим вічним Місяцем". ПОВАГУ оточуючих – треба заслужити. І для багатьох дуже скоро настануть часи, коли їм скрізь відмовлятимуть. Дотації зменшуватимуться, оплата житла – лише дуже короткий термін, ставлення місцевих буде більш негативним, ніж коли все тільки починалося. А якщо щось не влаштовує – вперед додому, де все так "близько та знайомо". Під цих людей ніхто нічого не перероблятиме. Я маю на увазі століттями сформований і приємний спосіб життя. У мене є знайомі (думаю також і у кожного, хто читає цей форум), хто поїхав у зв'язку з війною, перебуває за кордоном і засуджує як "неправильно вони всі тут живуть", які бажають жити якомога довше "на халяву". Нічого не даючи натомість, ні людям, які їх дали притулок, ні державі, в якій вони перебувають.

Можливо я особисто і не правий, але як показують справжні дії керівництва цих самих держав і жителів цих країн, ставлення почало сильно змінюватися і, на превеликий жаль, не на краще до українців, які так відносяться до сітуациї .

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

3 hours ago, fregat222 said:

на превеликий жаль, не на краще до українців, які так відносяться до сітуациї .

На превеликий жаль це ставлення проектується на всіх українців, а не тільки на нероб.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

23 hours ago, emigrant007 said:

Просто в Німеччині більш реально вижити на допомозі державі.

Нет, просто в Германии кардинально другой подход к социалке. И это существенно влияет на поведение беженцев.

В Польше получить социалку, которая положена полякам - невозможно (эти виды помощи прямо исключены для людей под временной защитой). Даже не принимая во внимание, можно на нее выжить или нет. Потому - приходится работать, чтобы выжить хоть как-то. Хотя мне известны случаи отдельных хитросделанных людей, который нагребают побольше гуманитарки и бесплатных вещей, а потом продают это все через интернет. И не работают при этом, да.

В Германии же подход отличается радикально - там социалка для беженцев есть и на нее, в принципе, можно выжить. Но проблема состоит в том, что любая нормальная работа моментально лишает этой самой социалки. А поскольку высокооплачиваемая работа большинству беженцев (не только из Украины) по понятным причинам недоступна, остается выбор - или работать за копейки по 10 часов в день и получать ненамного больше социалки, или не работать вообще и оставаться сидеть на социалке. По очевидным причинам, подавляющее большинство выбирает второй вариант.

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

У меня лично огромное количество беженцев, переехавших в Германию, в связи с войной, устроились на работу и весьма неплохо зарабатывают. Поэтому, все эти сказки про 10 копеек и мыть задницы...родом из очень далекого распавшегося государства. Естественно, начинаю многие с нуля (если не уровня Капицы/Маска/Патона, которым предлагают хорошую работу на весьма хороших условиях), но потом все налаживается. 

"Желающий ищет пути, а не желающий - причины".

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

On 12/17/2023 at 10:09 AM, fregat222 said:

А якщо щось не влаштовує – вперед додому, де все так "близько та знайомо". Під цих людей ніхто нічого не перероблятиме. Я маю на увазі століттями сформований і приємний спосіб життя. У мене є знайомі (думаю також і у кожного, хто читає цей форум), хто поїхав у зв'язку з війною, перебуває за кордоном і засуджує як "неправильно вони всі тут живуть", які бажають жити якомога довше "на халяву". Нічого не даючи натомість, ні людям, які їх дали притулок, ні державі, в якій вони перебувають.

у  мене таких знайомих нажаль далеко не один, але більшість із них - саме біженці, а не емігранти... хоча серед українців зараз прийнято чомусь змішувати всіх до купи. (в т.ч. як от збираються і не продовжувати закордонні паспорти всім, без різниці - емігрував ти 10 років тому, виїхавши легально і законно, чи втік лісами коли геть припекло). п.с. ну і таке вже скрізь, не тільки у ЄС, нажаль.

Quote

 Поэтому, все эти сказки про ...

  мыть задницы...родом из очень далекого распавшегося государства. 

набільше я такого чув/чую і читав/читаю - саме від співгромадян (в т.ч. від знайомих і навіть родичів), тому традиції того "государства" дуже активно наслідуються) п.с. а з початком повномасштабки ці "миті задниці", "каму ви там нужні", "приїхали на все готове" і т.п., просто частіше стали розбавлятися "сцикунами, зрадниками і ухилянтами".

 

On 12/17/2023 at 11:30 PM, AlexAG said:

Хотя мне известны случаи отдельных хитросделанных людей, который нагребают побольше гуманитарки и бесплатных вещей, а потом продают это все через интернет. 

+, є і таке

Изменено пользователем sicario
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Скільки заробляють біженці у Польщі: нове дослідження

У 2023 році біженці отримували зарплату у розмірі 3-4 тис. злотих

До повномасштабної війни у Польщі було працевлаштовано 94% українських мігрантів, а під час війни – 64%. 2023 року майже половина українських біженців задекларувала свій заробіток у менш ніж у 3 тисячі злотих – 28 тис. грн. Про це йдеться у звіті Національного банку Польщі (НБП), що проаналізував аналітичний центр міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

«У 2023 році найчастіше українські біженці і довоєнні мігранти отримували зарплату у розмірі 3-4 тис. злотих (28-38 тис. грн), однак 49% біженців задекларували заробіток менше ніж у 3 тис. злотих», – йдеться у дослідженні. Зазначається, що середня чиста заробітна плата, отримана українцями у Польщі, сягає близько 33 тис. грн.

Водночас щороку відбувається зростання заробітної плати біженців, що є наслідком рекордно низького рівня безробіття у Польщі та підвищенням рівня мінімальної заробітної плати.

Згідно з опитуванням, яке проводилося НБП з 2019 року, середня заробітна плата мігрантів, які прибули до Польщі до початку війни, зросла у період з 2019 по 2022 рік приблизно на 38%, а в період з 2022 по 2023 рік – на 6%. 

Нагадаємо, кожен пʼятий біженець у Польщі – чоловік. Відповідне дослідження зробив Національний банк країни. Зазначається, що у 2023 році частка чоловіків трохи зросла. Як ідеться у дослідженні, до 2022 року співвідношення між жінками й чоловіками серед українських мігрантів становило 55% на 45%, а серед тих, хто в’їхав протягом останніх двох років, – 78% на 22% (наприкінці 2022 року чоловіків було 19%).

Основним джерелом доходу для мігрантів з України є зарплата, але економічне становище біженців важче, ніж у довоєнних мігрантів. Інтеграція біженців на польський ринок праці сповільнилася порівняно з 2022 роком.

Українські мігранти – добре освічені люди, але їхня заробітна плата більше залежить від галузі промисловості та моменту прибуття, аніж від рівня освіти. Також знання польської мови серед біженців за останній період теж покращилось. Лише 13% з них заявляють про незнання польської мови. У свою чергу майже 60% біженців, які переїхали до Польщі перед 2022 роком, вважають, що вони добре знають польську мову.

До слова, у Польщі склали перелік професій, які будуть користуватися найбільшим попитом на ринку праці у 2024 році. Переважно це робота, пов’язана із фізичною працею. Є дефіцит 28 професій наступного року. Найбільшу нестачу кадрів відчуватиме будівельна галузь. Бракуватиме спеціалістів у транспортній галузі: водіїв вантажних автомобілів та автобусів, а також електриків і зварювальників. У 12 з 16 польських воєводств шукатимуть працівників складу. По всій Польщі потрібні лікарі, медсестри та акушерки, а також у більшості регіонів потрібні фізіотерапевти, масажисти і опікуни, які доглядають за людьми похилого віку та людьми з інвалідністю.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Посольство пояснило, що тимчасовий захист для українців у Польщі поки не продовжили

Посольство України у Польщі пояснило, що опубліковане польською владою оголошення про продовження дії посвідок про тимчасовий захист не стосувалося громадян України, які мають в країні тимчасовий захист на основі спеціального закону.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у роз’ясненні посольства, опублікованому в офіційному Facebook.

Посольство пояснило, що оголошення Управління у справах іноземців, яке переважно зрозуміли як продовження дії тимчасового статусу для українців, не стосувалося осіб, що мають PESEL зі статусом UKR, і не означає продовження дії тимчасового захисту громадян України, які отримали цей статус на основі спеціального закону від 12 березня 2022 року.

У коментарі "Радіо Свобода" у посольстві додатково розтлумачили, що це рішення стосується осіб без громадянства або громадян третіх країн – крім України, – які можуть довести, що до 24 лютого 2022 року вони легально проживали в Україні на підставі дійсної посвідки на постійне проживання, виданої відповідно до законодавства України, і не можуть безпечно повернутися до своєї країни або регіону походження. 

Також цей документ продовжує захист до 2025 року особам без громадянства або громадянам третіх країн, крім України (та членам їхніх сімей), які станом на 24 лютого 2022 року мали міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні. 

За інформацією польського видання Dziennik Gazeta Prawna, рішення для продовження тимчасового захисту саме для українців ще у роботі, документ найближчими тижнями передадуть на схвалення до Сейму.

Визначеність щодо подальшого перебування у Польщі українців з тимчасовим захистом дуже турбує не лише їх самих, але й роботодавців, у яких вони працюють.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Тобто, на квартиру в Україні можуть накласти арешт:)

А як щодо авто?

Якщо накладено арешт в Україні, в Польщі можна ним користуватись і розмитнити?

Screenshot_20240130_213604_Docs.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

15 hours ago, Chuvak said:

Якщо накладено арешт в Україні, в Польщі можна ним користуватись і розмитнити?

ой навряд

On 3/12/2023 at 8:54 PM, AlexAG said:
On 3/11/2023 at 7:28 PM, Grzegorz19 said:

если гражданин Украины пересёк границу Польши без отметки в загранпаспорте(нелегально проще говоря)

может он получить статус временной защиты?

Может. Для этого ему нужно выехать из Польши, а потом въехать назад уже легально.

Но при этом он может получить запрет на въезд на такой срок...

 

а як жеж тоді у ЄС перебувають тисячі (якщо не десятки тисяч), котрі перетнули кордон "без отметки"? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...