Перейти к содержанию

Chuvak

Продати житло в Україні і придбати в Польщі. Як передати кошти?

Рекомендуемые сообщения

Опубликовано

Всім привіт.

Виглядає, що треба продати житло в Україні і перевезти в Польщу 100-200 тисяч доларів.

Порадьте, будь ласка, як це реалізувати, щоб задекларувати ці кошти, щоб в податкової не було запитань при купівлі житла в Польщі? Є побоювання, що прикордонники не пропустять готівку з України, а якщо везти частинами, тоді польська податкова не повірить, що ця грошова маса з’явилась на території Польщі легально.

Опубликовано

Теж це цікавить. Проблему варто розділити на декілька:

1. Отримати валюту від продажу нерухомості. Як це зробити не за Х років?

2. Перехід українського кордону (які документи треба мати виходячи з попереднього пункту)

3. Перехід польського кордону (які документи треба мати)

4. Легалізація грошей у випадку питань з боку польської податкової (скільки днів є від продажу до поповнення свого рахунку в Польщі і які документи треба)

Опубликовано
1 hour ago, emigrant007 said:

1. Отримати валюту від продажу нерухомості. Як це зробити не за Х років?

Маєте на увазі випадок продажу за реальні, а не фіктивні гривні?

2. Перехід українського кордону (які документи треба мати виходячи з попереднього пункту)

Колись я цікавився. Довідка про зняття готівки з рахунку не старше 1 місяця. Якщо вивозимо не ту валюту, яку знімали, то ще довідка про обмін валюти. Йти червоним коридором.

3. Перехід польського кордону (які документи треба мати)

Ті самі, що й на українському плюс, наскільки я розумію, щойно заповнена українська митна декларація з відмітками української митниці. Теж червоний коридор.

4. Легалізація грошей у випадку питань з боку польської податкової (скільки днів є від продажу до поповнення свого рахунку в Польщі і які документи треба)

Здається, краще покласти на рахунок одразу після приїзду. З собою мати вищевказані довідки і митні декларації.

2 hours ago, Chuvak said:

Є побоювання, що прикордонники не пропустять готівку з України

На чому засновані побоювання?

Опубликовано (изменено)
50 минут назад, Davidoff сказал:

На чому засновані побоювання?

Бачив в інтернеті відео, де якась жінка вивозила кошти, а українські прикордонники казали, що якщо не заплатиш хабар, кошти конфіскують як контрабанда чи ще якась надумана причина. А далі доводь в суді.

В моєму випадку вивезти кошти зможе лише дружина а якщо буде на неї неправомірна спроба тиску, я не зможу їй допомогти.

Изменено пользователем Chuvak
Опубликовано (изменено)
1 годину тому Davidoff сказав:

Маєте на увазі випадок продажу за реальні, а не фіктивні гривні?

Яким чином можна це розрулити легально, враховуючи, що на кордоні українські прикордонники вимагають:

- підтвердження зняття з власного рахунку на того, хто вивозить

- підтвердження валютно-обмінної операції, виданої на суму вище на прізвище власника рахунку

З точки зору українського законодавства я взагалі не бачу варіантів, які можна продати не в гривнях. 

краще покласти на рахунок одразу після прибуття

це зрозуміло, але є проблема, що від моменту продажу до перевезення у всій сумі може пройти 2-4 роки відповідно до поточних обмежень. 

скільки я розумію, щойно заповнена українська митна декларація з відмітками української митниці

Наскільки я чув, на польському українська декларація не потрібна. 

Другий момент, це те, що українські прикордонники забирають довідку про обмін валюти, яка потім потрібна польській податковій. Мені цікаво, чи комусь з ними (українським прикордонникам, чи польською податковою) підійде нотаріальна копія цієї довідки? 

Изменено пользователем emigrant007
Опубликовано
5 minutes ago, emigrant007 said:

це зрозуміло, але є проблема, що від моменту продажу до перевезення всієї суми може пройти 2-4 роки згідно поточних обмежень. 

Якщо перевозимо частинами, то кожну частину декларуємо і кладемо на рахунок. Зберігаємо усі документи. 

7 minutes ago, emigrant007 said:

з точки зору українського законодавства я взагалі не бачу варіантів як можна продати не в гривнях

Не думаю, що щось тут змінилось в останні роки. Всі нотаріуси знають, як це розрулити. Спеціальний співробітник спеціального банку привозить усі необхідні договори і довідки за невелику винагороду.

Опубликовано (изменено)
11 хвилин тому Davidoff сказав:

Всі нотаріуси знають, як це розрулити. Спеціальний співробітник спеціального банку привезти всі договори і довідки за невелике винагороду.

Навіть тоді існували обмеження на кількість. І ці довідки привозилися іноді через тиждень, а то і місяць після отримання валюти. Бо банку потрібно було відповідно до законодавства проводити валютно-обмінні операції, а це повинно було офіційно зайняти певну кількість днів (залежно від суми). 
Підозрюю, що в цьому сенсі нічого не змінилося. 

Изменено пользователем emigrant007
Опубликовано
2 hours ago, emigrant007 said:

Другий момент, це те, що українські прикордонники забирають довідку про обмін валюти, яка потім потрібна польській податковій. Мені цікаво, чи комусь з ними (українським прикордонникам, чи польською податковою) підійде нотаріальна копія цієї довідки? 

Тоді всі довідки треба одразу робити у двох екземплярах. Нотаріальна копія повинна усім підійти.

Митники, не прикордонники ;) 

Опубликовано
В 19.12.2023 в 3:42 PM, emigrant007 сказал:

Проблему варто розділити на декілька:

Найперша - це дати довіреність на право продажу вашої нерухомості батьками, дружиною або довіреною особою. Як це зробити і чи діятиме така існуюча вже довіреність в разі, якщо буде обмежене право вчиняти нотаріальні дії у зв'язку з ймовірним прийняттям нового закону?

Опубликовано
1 hour ago, Chuvak said:

дати довіреність на право продажу вашої нерухомості батьками, дружиною або довіреною особою. Як це зробити

Наскільки я розумію, це можна зробити або зараз через консульство, або зараз (і після змін законодавства) через польського нотаріуса. Важливо просто знайти українського нотаріуса який надасть форму яка буде відповідати вимогам та засвідчить переклад. 

1 hour ago, Chuvak said:

чи діятиме така існуюча вже довіреність в разі, якщо буде обмежене право вчиняти нотаріальні дії

Яким чином буде обмежено право здійснювати нотаріальні дії? 

Опубликовано (изменено)
9 часов назад, emigrant007 сказал:

Яким чином буде обмежено право здійснювати нотаріальні дії? 

Написано в поясненні до законопроекту:

"не зможуть проводити операції з рухомим та нерухомим майном". Як це по-іншому трактувати?

Я розумію, що в консульстві з тобою не говоритимуть і ніякі доручення не даватимуть без пред'явлення доказу, що став на облік. 

Опубликовано
6 hours ago, Chuvak said:

Написано в поясненні до законопроекту:

"не зможуть проводити операції з рухомим та нерухомим майном". Як це по-іншому трактувати?

Трактувати як те, що не зможуть складати довіреності на продаж житла. Якщо довіреність вже є - я не бачу проблем в законі. 

• Главные администраторы
Опубликовано
47 minutes ago, emigrant007 said:

Трактувати як те, що не зможуть складати довіреності на продаж житла. Якщо довіреність вже є - я не бачу проблем в законі. 

Нет. Запрет на операции с имуществом касается собственника, а не доверенного лица. Не важно, на кого выписана доверенность, если собственник не имеет права продать недвижимость.

Опубликовано (изменено)

Як варіант, подарувати житло батькам - послуги нотаріуса 200$. Далі батьки продають і 8,5% податок.

Найгірше - якщо заборонять користуватись авто чи якось накладуть арешт, то в Європі заберуть машину на штрафмайданчик.

Опубликовано
2 hours ago, Chuvak said:

Найгірше - якщо заборонять користуватись авто чи якось накладуть арешт, то в Європі заберуть машину на штрафмайданчик.

:D Отличный повод сменить регистрацию машины на ту где живет владелец.

Мой маленький недо-блог: http://blog.mail4yuna.tk/

Публикую, иногда, всякую всячину о легализации и просто полезности.

• Главные администраторы
Опубликовано
3 hours ago, Chuvak said:

Нельзя запретить пользоваться имуществом в рамках действующего законодательства. Можно ограничить в праве приобретать и отчуждать (продавать, дарить).

Чтобы произошло изъятие имущества - должно быть вполне конкретное правонарушение по местному законодательству (например, рецидив вождения в нетрезвом состоянии или под действием веществ).

А вот лишить права управления ТС - можно. Так что, отличный повод сменить не только регистрацию авто, но и права :)

Опубликовано

Права місцеві вже рік, а от реєстрація... Хочу попросити ужонд розмитнити авто по дешевшій схемі, де своє майно завозиш і не знаю, з чого почати...

Опубликовано (изменено)
18 часов назад, AlexAG сказал:

Нельзя запретить пользоваться имуществом в рамках действующего законодательства. Можно ограничить в праве приобретать и отчуждать (продавать, дарить).

Я консультувався в нотаріуса.

Каже, що якщо зараз оформити довіреність, то закон зворотньої дії мати не може і по цій довіреності людина має право продати житло / автомобіль.
Але якщо майно буде під якимось арештом, тоді продати його буде неможливо по цій довіреності.

1. Проект довіреності складає український нотаріус. Термін - до 10 років. Можна оформити довіреність на право продажу на декількох осіб (наприклад, батьків)
  2. В Польщі людина його засвідчує і надсилає документи цьому нотаріусу.
  3. Далі нотаріус перекладає в Україні це польське "засвідчення".
Опубликовано
On 12/28/2023 at 4:47 PM, AlexAG said:

Запрет на операции с имуществом касается собственника, а не доверенного лица

Я не побачив в законопроекті такої заборони. Можливо не все читав. Є вимога надавати данні військового обліку при оформленні довіренностей закордоном. 

• Главные администраторы
Опубликовано
18 hours ago, emigrant007 said:

Я не побачив в законопроекті такої заборони. Можливо не все читав. Є вимога надавати данні військового обліку при оформленні довіренностей закордоном. 

Я не про конкретный законопроект, а про запреты в принципе.

Когда сделка совершается по доверенности - считается, что она совершается доверителем, а не доверенным лицом. Доверенное лицо просто действует от имени доверителя и в его интересах, в связи с отсутствием оного.

Опубликовано

Що цікаво, то те, що польський нотаріус сказав, що вони мають якусь внутрішню вказівку не йти на зустріч в питаннях довіреностей на майно українцям. Що це означає - детальніше не роз'яснили.

Опубликовано
4 hours ago, Chuvak said:

не йти на зустріч в питаннях довіреностей

Що ви маєте на увазі під "йти на зустріч"? Бо діяльність нотаріусів дуже зарегульована і я не знаю можливості що небудь зробити інакше ніж прописано. 

Опубликовано

Я нічого не зрозумів з пояснень, бо вони були дуже туманні. Але мені підпис засвідчити відмовились. Розповідали довго про якісь їхні внутрішні приписи, чоловіків з України, які хочуть продати своє майно і не хочуть боронити край. Прийшов з дружиною, приніс документ. Дивно, але завжди з цим нотаріусом все було ідеально. На четвертий раз не вийшло.

На разі, просто пішов до іншого нотаріусу, по телефону сказав, що засвідчить підпис.

Опубликовано
20 минут назад, Chuvak сказал:

На четвертий раз не вийшло

Міняйте його на іншого і ніколи не вертайтесь до нього. 

Ищу легальную работу в Польше, Чехии. Умею много чего. Подробности в ЛС.

Опубликовано
3 hours ago, Chuvak said:

Розповідали довго про якісь їхні внутрішні приписи, чоловіків з України, які хочуть продати своє майно і не хочуть боронити край

Це не внутрішні приписи, а заздрість і бажання вберегти свій зад. Бо вони розуміють, що по черзі Польщі теж доведеться воювати рано чи пізно. 

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...