Перейти к содержанию



partfel

Оформлення виїзду на ПМП під час воєнного стану

Рекомендуемые сообщения

Доброго дня,

чи має хтось досвід оформлення документів для виїзду на ПМП під час воєнного стану? На початку війни все "впиралося" у військомат, який не давав дозвіл. Але зараз кілька юристів пропонують це як цілком реальний варіант. Хотів би почути чийсь досвід.

При чому, виявилося, що можна виїхати з документами на ПМП, але стати на тимчасовий консульський облік. І це також дає право на перетин кордону. Має бути відмітка в паспорті від ДМС про виїзд на ПМП та про консульський облік (НЕ обов'язково постійний).

ДПСУ

370439461_2023-04-2512_40_45.thumb.png.01bfbf65e148db8daa40c324017f1a01.png

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, partfel said:

На початку війни все "впиралося" у військомат, який не давав дозвіл. Але зараз кілька юристів пропонують це як цілком реальний варіант.

А на підставі чого військомат зніме вас з обліку? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

45 минут назад, emigrant007 сказал:

А на підставі чого військомат зніме вас з обліку? 

Якби я проходив цю процедуру я б відповів. По логіці на підставі заяви і дозволу ДМС на виїзд.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

16 minutes ago, partfel said:

По логіці на підставі заяви і дозволу ДМС на виїзд.

Саме так було прописано раніше в законодавстві.

 

 проблема починається тут

Quote

6. Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті.

Зараз це виглядає так:

Quote

53. Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються.

Тепер саме цікаве, бо я не знайшов першоджерела цього

Quote

Документи, що підтверджують право на виїзд з України під час дії воєнного стану:

15. Особи, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено; відмітка в паспортному документів "Постійне проживання в "______________" / печатка "Оформлено виїзд на постійне проживання"

У мене тут кілька питання:

1. Чи повинні бути дві відмітки, чи тільки будь-яка з них? Якщо будь-яка, то так, це реально, бо штамп „Оформлено виїзд на постійне проживання _(країна)_” проставляється територіальними підрозділами Державної міграційної служби України за місцем останнього проживання в Україні. В той час як відмітка "Постійне проживання в "______________"  ставиться консульскою установою. 

2. Де першоджерело? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

6 hours ago, partfel said:

При чому, виявилося, що можна виїхати з документами на ПМП, але стати на тимчасовий консульський облік.

Абсолютно непонятно, к чему такие хитрости. Если у Вас уже будет оформлен выезд на ПМЖ - проще один раз стать на постоянный консульский учет, чем заморачиваться с временным

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

3 часа назад, AlexAG сказал:

Абсолютно непонятно, к чему такие хитрости. Если у Вас уже будет оформлен выезд на ПМЖ - проще один раз стать на постоянный консульский учет, чем заморачиваться с временным

Нема підстав для постійного КО (часовий побит - шлюб з громадянином РП)

Изменено пользователем partfel
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

9 hours ago, emigrant007 said:

2. Де першоджерело? 

Сам собі відповім:

Якщо подивитися на сайт ДПСУ,то вони посилаються на цей закон

Quote

Стаття 4. Порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном

Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

Оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється закордонними дипломатичними установами України.

Провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

 

Посилаються вони на цей порядок який можна детально вивчити (особливо уважним раджу подивитися сюди):

Quote

1. Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання.

7. З метою встановлення наявності чи відсутності підстав для тимчасових обмежень права на виїзд за кордон територіальний орган ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви:

і почитати деякі варіанти обмежень, які більш ніж реальні:

Quote

5) він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб)

9) він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

Тобто, варіант як на мене доволі ризиковий. 

Але :)

Читаємо далі закон:

Quote

Стаття 4. Порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном

...

Провадження за заявами про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері зовнішніх зносин.

І, вуаля. Ми бачимо наказ МЗС України який прямо описує як консульства повинні в рамках своєї юрисдикції виконати функції ДМС

Quote

2. Громадяни України, які виїхали за кордон тимчасово та досягли 16-річного віку, для оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном подають до ЗДУ в державі за місцем тимчасового перебування такі документи:

1) дійсний документ, що посвідчує особу та підтверджує її належність до громадянства України, а також дає право на виїзд з України, та його копію;

2) заповнена та підписана заява;

3) кольорова фотокартка розміром 3,5 х 4,5 см;

4) копія паспорта громадянина України (за наявності);

5) копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності);

7) документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати.

Далі буде просте:

Quote

14. У разі прийняття рішення про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном ЗДУ одночасно з направленням повідомлення відповідно до вимог пункту 12 цього розділу інформує заявника про необхідність зняття з реєстрації місця проживання в Україні та надання ЗДУ документа або документів, передбачених пунктом 16 цього розділу, та їх копій протягом шести місяців з дня направлення повідомлення.

16. Зняття з реєстрації місця проживання в Україні підтверджується:

для особи, яка має паспорт громадянина України у формі книжечки, - штампом зняття з реєстрації місця проживання;

для особи, яка має паспорт громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, - довідкою про зняття з реєстрації місця проживання, виданою відповідним органом реєстрації;

для особи, яка обліковувалася як зареєстрована в Україні, але не оформлювала паспорт громадянина України, - довідкою про зняття з реєстрації місця проживання, виданою органом реєстрації;

для особи, яка не обліковувалася як зареєстрована в Україні та не оформлювала паспорт громадянина України, - довідкою органу реєстрації за місцем реєстрації законних представників або одного з них, який є громадянином України, за умови, що інший є іноземцем або особою без громадянства. У разі якщо обидва законні представники є громадянами України, така довідка оформлюється за місцем останньої реєстрації місця проживання на території України кожного з них.

17. Зняття з реєстрації місця проживання у зв’язку з оформленням документів для залишення на постійне проживання за кордоном, а також отримання відповідних довідок здійснюються особисто або законним представником чи представником за довіреністю, посвідченою в установленому законом порядку.

І все, ніби то:

Quote

15. Після надання ЗДУ одного з документів, передбачених пунктом 16 цього розділу, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон проставляється штамп «постійне проживання» із зазначенням дати прийняття відповідного рішення, назви країни, посади, прізвища та підпису консульської посадової особи та видається довідка про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном (додаток 11).

 

Але :) Є одна мааааленька проблема (сторінка не доступна)

Відповідно, ви не можете надати ось це:

Quote

7) документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати.

І виконати ось це

Quote

7. До розгляду приймається лише повний пакет документів, визначених цим розділом.

так як ви банально не знаєте скільки коштує ця послуга :)

Але :) Якщо трішки пошукати, то ми знайдемо ось це

Quote

7) документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати (квитанція може бути отримана в консульстві, консульський збір складає 830 польських злотих).

По строкам, якщо їх не чіпати, то може розтягнутся до року, чи, навіть, більше. Якщо писати скарги в МЗС, то, думаю, що за півроку.

Але :) Проблема в тому, що ми читали наказ МЗС, а є постанова КМУ 

Quote

53. Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Таким чином вже отримавши позитивне рішення від ДМС через консульство все одно доведеться їхати в Україну і особисто йти до військомату :) 

 

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

І тут настає дуже цікавий момент. Можливість перетину кордону в умовах військового стану визначається цим законом. Буду радий, якщо хтось мені покаже тут пункт, згідно якого особи які проживають постійно за межами України та мають консульський облік мають право перетнути кордон на виїзд

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Теоретично, оформлення виїзду на ПМП можна зробити в закордонних дипломатичних установах України.

Консульський збір за цю послугу складає 830 польських злотих.

https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/oformlennya-dokumentiv-dlya-zalishennya-na-postijne-prozhivannya-za-kordonom

Поправте якщо щось не так. Можливо хтось вже так робив!?

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Такий шлях має перевагу в тому, що не треба чекати на рішення ДМСУ в Україні, але є проблема в тому, що щоб рішення стало остаточним для цього все одно доведеться самостійно їхати в Україну і йти до військомата, де, згідно законодавства, вас мусять зняти з реєстрації.

Але.

В правилах перетину кордону є чітко прописано хто і за яких умов може перетнути державний кордон на виїзд за умови введення військового стану

Так ось, там немає:

- осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордоном

- осіб, які зняті з військової реєстрації

Тому мені не зрозуміло чим керується ДПСУ. І так, я знаю, що таких людей пропускають. Але. Є нюанс стосовно процедури отримання рішення про виїзд на постійне місце проживання через консульство. В результаті цієї процедури людина отримає ось такий документ .

В той час, як ДПСУ очікує побачити:

Quote

для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

Quote

Виїзд чоловіків, які мають право тимчасового проживання у країні ЄС - Під час перетинання державного кордону України такі особи мають надати відповідний паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

І в обох випадках штампу (який ставиться ДМС) у вас не буде.

 

Якщо хтось має пояснення чим керується ДПСУ випускаючи чоловіків 18-60 років знятих з військового обліку через виїзд за кордон на постійне місце проживання - буду радий посиланню. Скажу більше, я не бачив навіть пункту згідно якого можна випустити чоловіка віком 18-60 років в умовах військового стану який не перебував на військовому обліку ніколи.  

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

On 4/28/2023 at 1:06 AM, emigrant007 said:

В правилах перетину кордону є чітко прописано хто і за яких умов може перетнути державний кордон на виїзд за умови введення військового стану

Так ось, там немає:

- осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордоном

- осіб, які зняті з військової реєстрації

Тому мені не зрозуміло чим керується ДПСУ

Я таки дістався суті :) Коли я запитав Міністерство Юстиції України на підставі якої норми законодавства Адміністрація Державної прикордонної служби
України листом внесла тих, хто виїхав на ПМП до категорії виїздних через декілька місяців я дістав відповідь в стилі - "ми не знайшли такої норми законодавства, звертайтесь до ДПСУ". ДПСУ відповіли швидше :) Виявляється вони вирішили включити цю категорію відповідно до ч.3 ст.36 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Хоча, відповідні Правила перетинання кордону і не містить положення про пропуск осіб які не є на військовому обліку. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

4 hours ago, emigrant007 said:

Я таки дістався суті :) Коли я запитав Міністерство Юстиції України на підставі якої норми законодавства Адміністрація Державної прикордонної служби
України листом внесла тих, хто виїхав на ПМП до категорії виїздних через декілька місяців я дістав відповідь в стилі - "ми не знайшли такої норми законодавства, звертайтесь до ДПСУ". ДПСУ відповіли швидше :) Виявляється вони вирішили включити цю категорію відповідно до ч.3 ст.36 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Хоча, відповідні Правила перетинання кордону і не містить положення про пропуск осіб які не є на військовому обліку. 

Проблема в том, что сегодня это работает, а завтра может перестать. Потому что воинский учет ≠ военная обязанность. А правила пересечения границы оперируют именно вторым понятием.

В любой момент может получиться как со студентами - до сентября 22-го года по доброте душевной выпускали, а потом внезапно вспомнили, что не обязаны. И перестали.

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

2 hours ago, AlexAG said:

Проблема в том, что сегодня это работает, а завтра может перестать.

Повністю згоден. Більше того з громадянством Польщі я взагалі не бачу варіантів як отримати ПМП без інформування України про громадянство іншої країни

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, emigrant007 said:

Повністю згоден. Більше того з громадянством Польщі я взагалі не бачу варіантів як отримати ПМП без інформування України про громадянство іншої країни

Я больше скажу - даже с информированием Украины о гражданстве другой страны Вам еще придется принуждать консульство к оформлению ПМЖ, поскольку в базовой версии они не считают решение о признании гражданином или указ о предоставлении гражданства документом, дающим право на постоянное проживание в стране :)

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Оформление оставления на ПМЖ в консульстве это греческая трагедия заслуживающая отдельного тома в собрании материалов уголовного дела 

Во первых, у меня лично консульство просто отказывалось понимать что я хочу вообще от них, они это не делают. Когда я ткнул носом в постанову - консул закатил глаза и спросил " а вы знаете сколько это стоит?". А когда оказалось что знаю - оказалось что у меня нет регистрации на это самое действие, и пофиг что действия нет в системе очереди. Я с ними ругался долго и самозабвенно, но к сожалению война и министерство перестало отвечать

 

На тему как это работает. Когда вы получаете на руки письмо с решением о оформлении документов на выезд на ПМЖ - по идее это есть ваше основание снятие с воинского учёта. 

Теперь момент такой, что консульство для закрытия процедуры выезда на ПМЖ не волнует ваше общение с военкомом, а только справка о снятии с регистрации. И вот я это делал в прекрасный момент в конце 2021го когда снимали с регистрации просто по заявке в Дії, и юрист получается только выписку о снятии с регистрации взял и с ней мне закончили процедуру ПМЖ

Военкомат эффективно при этом с учёта снял, ибо никаких повесток не было все это время 

 

Изменено пользователем Art777
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

11 hours ago, Art777 said:

консульство для закрытия процедуры выезда на ПМЖ не волнует ваше общение с военкомом, а только справка о снятии с регистрации

Так її, ніби, не видають без проходження воєнкомату. Чи я помиляюся?

Мене ще цікавить, а якщо людину випишуть через суд, чи власник житла (якщо людина не є власником житла), чи можна в такому випадку отримати таку довідку про зняття з реєстрації по довіреності? @fregat222, можливо Ви знаєте як виглядає поточна ситуація з цими двома питаннями в Україні? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

2 hours ago, emigrant007 said:

Так її, ніби, не видають без проходження воєнкомату. Чи я помиляюся?

Зараз так. Я робив всю цю процедуру в кінці 2021. Є така послуга https://diia.gov.ua/services/znyattya-iz-zareyestrovanogo-miscya-prozhivannya і вона дозволяла оминути візит до ТЦК. Зараз недоступна звісно :)

 

2 hours ago, emigrant007 said:

Мене ще цікавить, а якщо людину випишуть через суд, чи власник житла (якщо людина не є власником житла), чи можна в такому випадку отримати таку довідку про зняття з реєстрації по довіреності?

Я не знаю чи вдастся це зараз зробити через суд. Довідку по довіренності взяти проблеми немає. 

Я все це до того, що якщо зробити процедуру залишення на ПМП через консульство, а потім якимсь магічним ;) способом за пів року вас знімуть з реєстрації - то довідки про це достатньо щоб завершити процедуру... Наше законодавство пишуть люди без голови, вони дивне і діряве

Ще один цікавий момент, як правильно тут вказали, те що людей з виїздом на ПМП наче б то пускають за кордон - це скоріш знову ж таки дірка в законодавстві і великого сенсу робити виїзд ради цього немає. 

Взагалі ми його робили щоб знятися з реєстрації і не мати проблем з її відсутністю

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, Art777 said:

Я не знаю чи вдастся це зараз зробити через суд.

Вполне себе удастся.

1 hour ago, Art777 said:

те що людей з виїздом на ПМП наче б то пускають за кордон - це скоріш знову ж таки дірка в законодавстві і великого сенсу робити виїзд ради цього немає

Это не дырка в законодательстве, а добрая воля пограничников. Законодательство, как раз, не разрешает это делать.

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

39 minutes ago, AlexAG said:

Законодательство, как раз, не разрешает это делать

Не певен, що не дозволяє. Є Постанова КМУ якою вказано осіб які мають право перетинати кордон. Але в цьому переліку, наприклад, немає жінок. Але ж вони перетинають кордон. У мене складається враження, що ця постанова просто роз'яснює щось написане більш глобально. На зразок: "чоловікам в віці 18-60 виїзд заборонено окрім випадків вказаних в постанові". Але де це вказано - велике питання. 

46 minutes ago, AlexAG said:

Вполне себе удастся

Тоді у мене є ідея. 

 

On 11/29/2023 at 12:15 PM, AlexAG said:

Вам еще придется принуждать консульство к оформлению ПМЖ, поскольку в базовой версии они не считают решение о признании гражданином или указ о предоставлении гражданства документом, дающим право на постоянное проживание в стране :)

Перевірив. Виявляється в Польщі консульства офіційно не вимагають додаткових документів, все відповідно до постанови МЗС

 

Quote

2. Громадяни України, які виїхали за кордон тимчасово та досягли 16-річного віку, для оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном подають до ЗДУ в державі за місцем тимчасового перебування такі документи:

1) дійсний документ, що посвідчує особу та підтверджує її належність до громадянства України, а також дає право на виїзд з України, та його копію;

2) заповнена та підписана заява;

3) кольорова фотокартка розміром 3,5 х 4,5 см;

4) копія паспорта громадянина України (за наявності);

5) копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності);

6) довідка про реєстрацію особи громадянином України - для осіб, яким було оформлено в ЗДУ громадянство України, починаючи з 01 березня 2001 року;

7) документ, що підтверджує сплату консульського збору, або документ, на підставі якого заявник звільняється від його сплати.

В заяві теж немає жодних відсилань до підстав залишення в іншій країні. Тобто, з точки зору законодавства, вони просто зобов'язані дати позитивну відповідь без перевірки на яких підставах я знаходжусь в Польщі. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Вся нормативка з цього питання зводиться до цього листа https://wiki.legalaid.gov.ua/images/0/03/Щодо_порядку_організації_виїзду_за_кордон_на_період_дії_правового_режиму_воєнного_стану.pdf 

59 minutes ago, emigrant007 said:

В заяві теж немає жодних відсилань до підстав залишення в іншій країні. Тобто, з точки зору законодавства, вони просто зобов'язані дати позитивну відповідь без перевірки на яких підставах я знаходжусь в Польщі. 

Консул втіче з робочого місця і не буде з вами розмовляти... :)  А на скарги буде відповідати пані Криса (аступниця директора Департаменту консульської служби МЗС України, Начальник Управління консульських послугhttps://www.ukrinform.ua/rubric-world/2732882-svitlana-krisa-kerivnik-konsulskogo-viddilu-posolstva-ukraini-v-polsi.html 

Изменено пользователем Art777
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

34 minutes ago, Art777 said:

Консул втіче з робочого місця і не буде з вами розмовляти...

Хочу на це подивитися :) Ось реально. Я вже мав з ними справу через МЗС :) Дзвонили, вибачалися. 

34 minutes ago, Art777 said:

Вся нормативка з цього питання зводиться до цього листа

Ні, там велика купа різних законів, насправді. Я колупався там трішки :) 

1 hour ago, emigrant007 said:

де це вказано - велике питання. 

Знайшов:

Quote

Стаття 8. Заходи правового режиму воєнного стану

1. В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування можуть запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, такі заходи правового режиму воєнного стану:

16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара

Але :) Щоб це сталося військове командування (або інші органи державного рівня) повинні видати наказ, постанову, ... щось де така заборона прописана. Я її не бачив. Я підозрюю, що її взагалі ніхто не бачив. 

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, emigrant007 said:

Але в цьому переліку, наприклад, немає жінок. Але ж вони перетинають кордон.

Там ограничение только на военнообязанных. И военнообязанные женщины не особо пересекают границу :)

36 minutes ago, Art777 said:

А на скарги буде відповідати пані Криса (аступниця директора Департаменту консульської служби МЗС України, Начальник Управління консульських послугhttps://www.ukrinform.ua/rubric-world/2732882-svitlana-krisa-kerivnik-konsulskogo-viddilu-posolstva-ukraini-v-polsi.html 

Справедливости ради - у меня к ее деятельности не было никаких претензий, пока она была руководителем консульского отдела в Варшаве :)

Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

27 minutes ago, emigrant007 said:

Я вже мав з ними справу через МЗС

Та я теж. З різними фіналами. Кожне консульство-окреме село з своїми порядками. Наприклад, я мав стичність з зміною паспорта перебуваючи на ПМП і перенесення печаток в новий паспорт це процедура яка кожен раз виглядає по іношому.

 

27 minutes ago, emigrant007 said:

Щоб це сталося військове командування (або інші органи державного рівня) повинні видати наказ, постанову, ... щось де така заборона прописана. Я її не бачив. Я підозрюю, що її взагалі ніхто не бачив. 

Мобілізація проводиться на территорії України, а ви постійно проживаєте за її межами, що підтверджено процедурою, тому ви їй не підлягаєте. Це логічний висновок, але від логіки на конкретному кпп що мол не прописано - не поможе

 

Quote

2. Мобілізацію провести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.

24 minutes ago, AlexAG said:

Там ограничение только на военнообязанных.

 Выезд на ПМЖ - вы не перестаете быть военнообязанным, только снимаетесь с учета и учет таких лиц не ведеться. Исключение из учета это другая вещь и наступает только в случае прекращение гражданства

24 minutes ago, AlexAG said:

Там ограничение только на военнообязанных. И военнообязанные женщины не особо пересекают границу :)

Справедливости ради - у меня к ее деятельности не было никаких претензий, пока она была руководителем консульского отдела в Варшаве :)

Я задал вопрос какие правовые основание работы системы регистрации на визиты после окончания пандемии. 

Изменено пользователем Art777
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, AlexAG said:

Там ограничение только на военнообязанных

 Я не певен, що це обмеження прописано саме так :) Якщо відштовхуватися  від цього (а більше немає від чого):

Quote

Стаття 8. Заходи правового режиму воєнного стану

1. В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування можуть запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, такі заходи правового режиму воєнного стану:

16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара

то обмеження повинно стосуватися тих, хто перебуває на військовому обліку. А це не тільки військовозобов'язані, виходячи з цього

Quote

1. Військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Таким чином

Більше того є два поняття: зняття і виключення

Quote

5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України: 

2) з військового обліку військовозобов’язаних:

які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

і

Quote

6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

5) припинили громадянство України;

Так ось, якщо керуватися цією нормою, то нас всіх вже повинні були зняти з військового обліку. Бо ми вибули за межі України. Я підозрюю, що через суд це можна спробувати довести і зобов'язати військомат зняти з військового обліку (наслідком позитивного рішення буде зуб воєнкомату на вас і спроба взяти вас знову на облік при перетині кордону України). 

1 hour ago, Art777 said:

Мобілізація проводиться на территорії України, а ви постійно проживаєте за її межами

Я не про мобілізацію. А про те, що я не знаю яким конкретно наказом і хто конкретно заборонив виїзд за межі України тих, хто перебуває на військовому обліку. Підстава для такої заборони є, як я вже писав. Але, щоб вона виконувалася якийсь орган влади повинен був прийняти рішення про заборону. Ось саме цього рішення я, особисто, не можу знайти :) І я над цією загадкою періодично колупаюся десь з середини 2022, коли вони більш-менш устаканили законодавство.

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...