silversmith Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Мопед не мой... более того - мопед скорее больше теоретический. Один мой товарищ, гражданин Украины вьетнамского происхождения. (в анамнезе родственников не то что поляков, а вообще любых славянских или европейских кровей нет и близко) вознамерился получить карту поляка через членство в польском обществе. У меня есть резонные сомнения в том, что ему эту карту дадут даже через 10 лет членства в полонийных организациях и отличного знания языка/культуры/традиций и я ему об этом сказал, из-за чего у нас был долгий спор, который и хотелось бы разрешить. Насколько я понимаю эта лазейка с КП через участие в жизни общины оставлена для тех, чьи документы подтверждающие польское происхождение в хаосе двух мировых войн и революции в России были утеряны/уничтожены. Вот интересно как быть с таким случаем, когда человек ну явно не поляк. К примеру он азиат (как в этом случае) или негр, или лицо ярко выраженной кавказской национальности? В законе насколько я могу понять - оговорок там нет, что это только для лиц европейской внешности, но... меня терзают смутные сомнения. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zascia Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Послушаю, самому интересно ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silversmith Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Если это важно - у человека гражданству Украины по рождению. Он родился здесь в семье вьетнамских торговцев понаехавших в начале девяностых, русский/украинский языки для него - родные языки, так что польский ему учить не сложнее, чем любому другому гражданину Украины. Так что вопрос о том, что он будет говорить с сильным акцентом по-польски не стоит - акцент у него будет на уровне среднестатистического украинца. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alwombat Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 закон не ограничивает получение КП любым лицом, активно участвующим в жизни полькой общины. есстественно, здесь должно приложиться и знание языка и культуры и истории. что значит "активно" четкого определения нет, но думаю надо очень постараться. очень-очень. азиатское происхождение не проблема, в Польше тоже есть азиаты, какая собственно разница. Но, конечно, если он получит КП, то это будет только КП с вытекающими из нее льготами и не более. И я думаю, после получения всё равно нужно будет активно участвовать в жизни общины т.к. карта не вечная, 10 лет и нужно будет ее заменить на новую. Есть риск, что при подставе выдачи "участие в польской организации" могут спросить организацию, а не забил ли ее участник на организацию после получения карты.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alwombat Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Если это важно - у человека гражданству Украины по рождению. Он родился здесь в семье вьетнамских торговцев понаехавших в начале девяностых, русский/украинский языки для него - родные языки, так что польский ему учить не сложнее, чем любому другому гражданину Украины. Так что вопрос о том, что он будет говорить с сильным акцентом по-польски не стоит - акцент у него будет на уровне среднестатистического украинца. первый шаг - учить язык в польской общине. там обычно всегда проводятся курсы. да, и если не секрет, зачем ему это? виза на 365 дней? этот путь явно будет не быстрый.... очень. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lweno4ek Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Насколько я понимаю эта лазейка с КП через участие в жизни общины оставлена для тех, чьи документы подтверждающие польское происхождение в хаосе двух мировых войн и революции в России были утеряны/уничтожены. Вот интересно как быть с таким случаем, когда человек ну явно не поляк. К примеру он азиат (как в этом случае) или негр, или лицо ярко выраженной кавказской национальности? В законе насколько я могу понять - оговорок там нет, что это только для лиц европейской внешности, но... меня терзают смутные сомнения. Поляки на то и Европа, что законы работают для всех, включая "негра преклонных годов" (с). Но с другой стороны - "принадлежность к польскому народу" Думаю, что получить можно, но дорога будет более длинной и надо не просто "членствовать", а реально что-то делать для польской культуры итп. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Я не буду рассказывать откуда у меня инфа на эту тему. Но полонийные организации сплошь прогнили, во всяком случае на Украине Пару лет назад за справку от киевского полонийного общества (а для членов региональных общин за ней необходимо ехать в Киев), глава этого самого общества вполне не стесняясь предлагал купить АКТИВНЫМ ЧЛЕНАМ ОБЩИНЫ за 200 евро Мол, а че? Справок же миллион мы не можем сделать, а общине (читаем ее председателю) за что то нужно кушать и жить Этими приколами были крайне раздосадованы действительно болеющие Польшей товариши, не те кто спит и видит карту поляка перед носом, а те кто не понимает как такая ситуация могла произойти в их стройных рядах Вопрос исходят из моего вышеуказанного поста? А можно ли за большие деньги в этой организации розжиться этой справкой без участия в жизни полонийных оргазинаций? Ответ: я понятия не имею, но как бы факты подразумевают Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alwombat Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 За деньги в Украине можно сделать массу чудес всё зависит от размера кошелька. Но, как я уже упоминал, нарушая закон (а в случае покупки каких либо бумаг нарушают закон оба и продавец и покупатель) нужно отдавать себе отчет о консеквенциях. А они могут быть и будут, рано или поздно. И кстати хуже всего, когда поздно. Успеваешь привыкнуть и расслабиться а тут - опа А вообще да, противно... но предсказуемо. Классическое - что охраняем то и имеем, ну в данном случае - что имеем тем и торгуем... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 За деньги в Украине можно сделать массу чудес всё зависит от размера кошелька. Но, как я уже упоминал, нарушая закон (а в случае покупки каких либо бумаг нарушают закон оба и продавец и покупатель) нужно отдавать себе отчет о консеквенциях. А они могут быть и будут, рано или поздно. И кстати хуже всего, когда поздно. Успеваешь привыкнуть и расслабиться а тут - опа А вообще да, противно... но предсказуемо. Классическое - что охраняем то и имеем, ну в данном случае - что имеем тем и торгуем... Я в какой то момент потерял веру в подобные организации, думаю эта норма будет рано или поздно упразднена. Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agat Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Як на мене, у кожній з відповідей тут вистачає "мух і котлет" в одній купі! Тому, відповідаю одним блоком. 1. Передусім до silversmith. Ті "натяки" про "лиця певних національностей", в яких сумніваєтеся, дуже чітко трактується певними законами. Це називається 'расизмом'. (Про що Польща, як Ви, мабуть, розумієте, дуже добре знає із свого (гіркого) минулого). Тому, якщо в законі написано щось, то воно відноситься до всіх без виключення. 2. До kirchevsky і до alwombat. "Віра в подібні організації" і "За деньги в Украине можно сделать массу чудес" (як мінімум, в даному конкретному випадку) не мають жодного сенсу, тому що співбесіда проводиться із консулом (в консульстві), і так само в консульстві (плюс, в Варшаві) приймається фінальне рішення (навіть якщо й можна було б "миттєво" отримати довідку з тієї (польської) організації). --- А загалом... Тут все просто. Я впевнений, що якщо та людина, дійсно, буде знати ідеально культуру Польщі (все відносно релігії, культури і мови), то Карту Поляка, безумовно, нададуть (навіть без всілякого "кривляння душею"). Але це треба буде, дійсно, дуже добре все знати. Більше того, пояснювати, чому саме людина із в'єтнамським коріннями вирішила "забити" (перепрошую за слово) на всі традиції свого народу, і "перемкнутися" на польські онні. (Ви просто в житті уявіть таку ситуацію: теоретично -- можливе. Практично -- сумніваюся). (Якщо б ще один із батьків (чи бабусь/дідусів) був поляком -- то ще можна зрозуміти, але як ні, то... (ну, зрозуміло)). До того всього (якщо в консула не буде просто божественно веселого настрою), безумовно, треба буде ще й довести, що твоя діяльність в тому польському товаристві, дійсно, була корисною для розвитку (або пропагування) польської культури (а не просто, що він там підлогу підмітав 3 роки): консули таке час-від-часу навіть запитують звичайних українців (ті що через організації йдуть)... що вже казати про цей випадок. За моїми враженнями, навіть якщо в самій Польщі й бувають випадки корупції і т.п., то на зовні (що до німців, що до українців) поляки намагаються показати, які вони чесні і справедливі. Чи то на кордоні страж гранічна своїм (полякам) може сказати: "Гджє пан іджє? Ту єст колєйка для вшисткіх!", так само як й консули намагаються показати, що все чітко і за законом. (Хоч, звісно, й бувають різні випадки). Тому, думаю, якщо б Ваш товариш на стільки б добре вивчив культуру і мову польську, то "окрилений" консул міг би ледь не розцілувати такого палкого прихильника польської державності. Тому, якщо все вище сказане немає відношення до Вашого товариша, я б, все ж, йому радив би не витрачати час, а просто замість цього направити всі ці зусилля на заробіток грошей, і вже шукати інші шляхи дістатися ЄС: і час не втратить, і досвід роботи отримає. Quote Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alwombat Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 2. До kirchevsky і до alwombat. "Віра в подібні організації" і "За деньги в Украине можно сделать массу чудес" (як мінімум, в даному конкретному випадку) не мають жодного сенсу, тому що співбесіда проводиться із консулом (в консульстві), і так само в консульстві (плюс, в Варшаві) приймається фінальне рішення (навіть якщо й можна було б "миттєво" отримати довідку з тієї (польської) організації). и вот как раз в данном конкретном случае мы и говорим не про консула и Варшаву а так называемые "полонийные" организации и справки от них а в целом я с вами согласен, нет особого смысла тратить очень много энергии и времени на такой путь. у данного товарища да достаточно вдумчиво почитать этот форум и вариантов найдется ... несколько. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 У Агата как всегда свое перекрученное отношение к описанному В полемику вдаваться не буду - оставлю свои слова просто в качестве информации Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smalex Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Я не буду рассказывать откуда у меня инфа на эту тему. Но полонийные организации сплошь прогнили, во всяком случае на Украине Пару лет назад за справку от киевского полонийного общества (а для членов региональных общин за ней необходимо ехать в Киев), глава этого самого общества вполне не стесняясь предлагал купить АКТИВНЫМ ЧЛЕНАМ ОБЩИНЫ за 200 евро Тоже слышал подобную информацию о Днепропетровске в адрес нашего председателя польского общества из района, поскольку первоначально все мы числились там и срок быстрее подошел! Но не всё так плохо) Я лично получил Карту Поляка через наше региональное общество и справку с Киева в 2011г. и о деньгах речь не шла совершенно! При мне получила такую же справку девушка с Хмельницкого и тоже совершенно бесплатно!) Более того, Пан Станислав спросил: "Вашей жене тоже будем писать?))" - отвечаю: "Да нет, она не знает польского и не имеет корней, зачем ей это" - о чём я потом, уже в Польше пожалел при подаче на ВНЖ для неё. С КП проблем не было бы вообще, да и не пришлось бы без жены сидеть пол года самому на "Земле обетованной")) Пляшку коньяка от чистого сердца и в знак благодарности я конечно же оставил, не без этого)) P.S. Председатель регионального общества каждый год подаёт списки своих членов и их копии паспортов в консульство округа! Поэтому для нормальной справки необходимо хотя бы числится у них весь этот срок! Quote "Man muss das Unmögliche versuchen, um das Mögliche zu erreichen" Hermann Hesse Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 В 2011 году как раз сменялся председатель полонийной организации в Киеве, если мне память не изменяет. Возможно вы попали в период до всех "позитивных реформ". Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smalex Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 В 2011 году как раз сменялся председатель полонийной организации в Киеве, если мне память не изменяет. Возможно вы попали в период до всех "позитивных реформ". Да, это так и есть! Я получал летом, а к концу года власть у них поменялась - "добровольно")) Quote "Man muss das Unmögliche versuchen, um das Mögliche zu erreichen" Hermann Hesse Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agat Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 У Агата как всегда свое перекрученное отношение к описанному В полемику вдаваться не буду - оставлю свои слова просто в качестве информации Пане Кірчевський, різниця між "моїм" відношенням і "Вашим" в тому, що я, все ж, відповідаю по-суті. (А Ви ще "адміном" називаєтеся (чи модератором -- перепрошую, як помилився ) -- ай-ай-ай). Тому, все ж, коментували б, що саме є "перекрученим". Людина, передусім, запитувала на рахунок шляху отримання Карти поляка. Я жодним словом не характеризував "прогнилість" польських організацій на Україні (це -- окрема (дуже об'ємна) тема), хоч я із цим твердженням на 200% згодний (минулого року, коли вибори голови всеукраїнської онної відбувалися -- це був просто тотальний фейл -- жахливий сором). Але я лише зазначив, що це не має принципового відношення до питання, так як рішення, в будь-якому випадку, приймається в консульстві+Варшаві. Quote Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Пане Кірчевський, різниця між "моїм" відношенням і "Вашим" в тому, що я, все ж, відповідаю по-суті. (А Ви ще "адміном" називаєтеся (чи модератором -- перепрошую, як помилився ) -- ай-ай-ай). Тому, все ж, коментували б, що саме є "перекрученим". Людина, передусім, запитувала на рахунок шляху отримання Карти поляка. Я жодним словом не характеризував "прогнилість" польських організацій на Україні (це -- окрема (дуже об'ємна) тема), хоч я із цим твердженням на 200% згодний (минулого року, коли вибори голови всеукраїнської онної відбувалися -- це був просто тотальний фейл -- жахливий сором). Але я лише зазначив, що це не має принципового відношення до питання, так як рішення, в будь-якому випадку, приймається в консульстві+Варшаві. Дискуссия не всегда держится одного русла, не имею никаких претензий к тому чтобы оговорить другие аспекты так или иначе касающиеся темы. Возможно наш многогранный трёп каким то образом поможет людям. Ничего более. Про ай-яй-яй лучше не нужно, демократия хороша только в случае мира Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roman24 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Тоже слышал подобную информацию о Днепропетровске в адрес нашего председателя польского общества из района, поскольку первоначально все мы числились там и срок быстрее подошел! Но не всё так плохо) Я лично получил Карту Поляка через наше региональное общество и справку с Киева в 2011г. и о деньгах речь не шла совершенно! При мне получила такую же справку девушка с Хмельницкого и тоже совершенно бесплатно!) Более того, Пан Станислав спросил: "Вашей жене тоже будем писать?))" - отвечаю: "Да нет, она не знает польского и не имеет корней, зачем ей это" - о чём я потом, уже в Польше пожалел при подаче на ВНЖ для неё. С КП проблем не было бы вообще, да и не пришлось бы без жены сидеть пол года самому на "Земле обетованной")) Пляшку коньяка от чистого сердца и в знак благодарности я конечно же оставил, не без этого)) P.S. Председатель регионального общества каждый год подаёт списки своих членов и их копии паспортов в консульство округа! Поэтому для нормальной справки необходимо хотя бы числится у них весь этот срок! У нас ксерокопий паспортов не требовали, записывали только ФИО. Один раз, правда, был опрос с просьбой написать ФИО о том, кто в семье поляк, соблюдают ли в семье польские традиции и обычаи?.. Quote "Achte nicht nur auf das, was andere tun, sondern auch auf das, was sie unterlassen" Link to comment Share on other sites More sharing options...
burjuy28 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Беседовал на эту тему с консулом в Донецкой области (консульство недавно открыто), так он акцентировал внимание именно на том, что карта поляка может выдаваться людям этнически не связанным с Польшей, но знаюшим язык и традиции и пропагандирующих культурные ценности. Это я к тому, что у человека не имеющего корней больше шансов получить КП в восточных регионах страны, чем, например, во Львове. При условии что он будет иметь необходимые знания и разговорный польский. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Беседовал на эту тему с консулом в Донецкой области (консульство недавно открыто), так он акцентировал внимание именно на том, что карта поляка может выдаваться людям этнически не связанным с Польшей, но знаюшим язык и традиции и пропагандирующих культурные ценности. Это я к тому, что у человека не имеющего корней больше шансов получить КП в восточных регионах страны, чем, например, во Львове. При условии что он будет иметь необходимые знания и разговорный польский. Знания там вообще не при чем (хотя не отрицаю что они нужны), поинтересуйтесь процедурой получения такой карты и в каких случаях она выдается, раз уж у вас есть прямой доступ к консулу. Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
burjuy28 Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Знания там вообще не при чем (хотя не отрицаю что они нужны), поинтересуйтесь процедурой получения такой карты и в каких случаях она выдается, раз уж у вас есть прямой доступ к консулу. Исходя из названия темы речь идёт о 3х годах членства в полонийной организации , или вы знаете еще какойто способ для человека без польских корней? Смысл речи консула в том, что при соблюдении всех вышеописанных условий цвет кожи и разрез глаз значения не имеют для получения КП. Что касается полонийных организаций, то в донецком регионе они как правило всячески поддерживают своих активных участников, и рекомендации руководителей этих организаций имеют весомую роль. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agat Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Пан Кірчевський зараз, вочевидь, знову заявить про мій "особливий" погляд (чи щось таке), але в мене таке відчуття, що саме Ви не дуже цікавилися саме процедурою отримання такої карти (особливо, через польське товариство). Саме, знання в мові і культурі Польщі -- найважливіші. Зрозуміло, що як ти книжку написав і видав польською, то все буде простіше, але сама книжка -- це вже буде, власне, опис твоєї діяльності. В даному випадку консул, на приклад, просто може по цій книжці запитати ("полялякати" на вільні теми, так би мовити, а не про Різдво розпитувати). Quote Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Пан Кірчевський зараз, вочевидь, знову заявить про мій "особливий" погляд (чи щось таке), але в мене таке відчуття, що саме Ви не дуже цікавилися саме процедурою отримання такої карти (особливо, через польське товариство). Саме, знання в мові і культурі Польщі -- найважливіші. Зрозуміло, що як ти книжку написав і видав польською, то все буде простіше, але сама книжка -- це вже буде, власне, опис твоєї діяльності. В даному випадку консул, на приклад, просто може по цій книжці запитати ("полялякати" на вільні теми, так би мовити, а не про Різдво розпитувати). Пан Кирчевський сам власне був членом такої організації на протязі 4 років, тому напевне я не цікавився процедурою і звісно пан Агат про строк після якого отримання карти таким шляхом стає можливим теж нічого не чув. Чи ви думаєте що написавши за рік книжку вас наступного дня запросять до консульства й подарують карту? Таких письменників вже було б з кілька сот з нашої неньки П.С. Відносно мене не висловлюйте гіпотез, бо як не знаєте мого життєвого шляху, то й нічого перераховувати те що я знаю, а особливо те чого не знаю. Бо наступного разу буду вважати за наклеп з усіма ймовірними наслідками згідно правил форуму. Будемо вважати за останнє попередження. Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agat Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Пан Кирчевський сам власне був членом такої організації на протязі 4 років, тому напевне я не цікавився процедурою і звісно пан Агат про строк після якого отримання карти таким шляхом стає можливим теж нічого не чув. Чи ви думаєте що написавши за рік книжку вас наступного дня запросять до консульства й подарують карту? Таких письменників вже було б з кілька сот з нашої неньки П.С. Відносно мене не висловлюйте гіпотез, бо як не знаєте мого життєвого шляху, то й нічого перераховувати те що я знаю, а особливо те чого не знаю. Бо наступного разу буду вважати за наклеп з усіма ймовірними наслідками згідно правил форуму. Будемо вважати за останнє попередження. Якщо вважатимете подібні твердження за наклеп, то я ще більше почну сумніватися в "адекватності" нашого адміну , тому що я жодних (безпідставних) гіпотез не висловлював. Все виходило із жорсткої логіки (так само, підтвердженої досвідом). Консули практично завжди дуже багато питань задають саме по-культурі і історії (при чому, польською мовою) -- це навіть не те що я видумав -- це (в т.ч., й виходить з визначень, відповідно яких Карту можна отримати через товариство). Тому я й не можу знайти інших пояснень, коли людина каже, що "... знання -- не дуже й необхідні". (Можливо, Ви мали на увазі, що "... знання не особливо необхідні для участі в товариствах" (що є, дійсно, правдою), але я саме такого твердження у Вашій відповіді не побачив). --- А про "книжку польською" -- Ви також не дуже праві. Мова ведеться, само собою, про реальні книжки, а не про "саміздат-і-роздрукую-сам-100-примірників". Я, просто, сам чув про подібний випадок. І якщо ти справді спроможний видати (адекватну) книжку польською мовою -- це вже, як мінімум, щось. І консул просто зможе порозмовляти на цю тему, щоб прояснити, чи все так і є, як йому це подали. Quote Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirchevsky Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Якщо вважатимете подібні твердження за наклеп, то я ще більше почну сумніватися в "адекватності" нашого адміну , тому що я жодних (безпідставних) гіпотез не висловлював. Все виходило із жорсткої логіки (так само, підтвердженої досвідом). Консули практично завжди дуже багато питань задають саме по-культурі і історії (при чому, польською мовою) -- це навіть не те що я видумав -- це (в т.ч., й виходить з визначень, відповідно яких Карту можна отримати через товариство). Тому я й не можу знайти інших пояснень, коли людина каже, що "... знання -- не дуже й необхідні". (Можливо, Ви мали на увазі, що "... знання не особливо необхідні для участі в товариствах" (що є, дійсно, правдою), але я саме такого твердження у Вашій відповіді не побачив). --- А про "книжку польською" -- Ви також не дуже праві. Мова ведеться, само собою, про реальні книжки, а не про "саміздат-і-роздрукую-сам-100-примірників". Я, просто, сам чув про подібний випадок. І якщо ти справді спроможний видати (адекватну) книжку польською мовою -- це вже, як мінімум, щось. І консул просто зможе порозмовляти на цю тему, щоб прояснити, чи все так і є, як йому це подали. Ви зному вперто ігноруєти моє посилання на строк участі у полонійній організації, після якого можливе отримання карти поляка. Неможливо через рік участі отримати карту поляка, навіть якщо ви знаєте польську на 5+. USTAWA z dnia 7 września 2007 r. o Karcie Polaka Wykaże, że co najmniej jedno z jej rodzicуw lub dziadkуw albo dwoje pradziadkуw było narodowości polskiej lub posiadało obywatelstwo polskie, albo przedstawi zaświadczenie organizacji polskiej lub polonijnej działającej na terenie jednego z państw, o ktуrych mowa w art. 2. ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o Karcie Polaka, potwierdzające aktywne zaangażowanie w działalność na rzecz języka i kultury polskiej lub polskiej mniejszości narodowej przez okres co najmniej ostatnich trzech lat. П.С. У моїй адекватності не сумнівайтеся - за собою слідкуйте. Quote Бухгалтерия в Польше. Ответы на любые ваши вопросы. Link to comment Share on other sites More sharing options...