Перейти к содержанию



fregat222

Информация для беженцев с Украины, находящихся (или выезжающих) в Швейцарию

Рекомендуемые сообщения

  • Главный Модератор

До 82 тисяч гривень: Швейцарія пропонує українцям виплати під час виїзду додому

Швейцарська влада вирішила підтримати українських біженців під час їхнього повернення додому та компенсувати витрати на квитки, житло та харчування. Сума виплат становить від 250 (10 247 грн) до 2000 франків (81 969 грн).

Про те, хто може претендувати та як отримати кошти, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Отримати фіндопомогу для повернення додому можуть лише ті українці, які мають статус S. Спершу треба відмовитися від цього статусу.

Так, потрібно заповнити спеціальну заяву, підписавши та надіславши її за адресою: Staatssekretariat für Migration SEM, Quellenweg 6, 3003 Bern-Wabern.

Міграційна служба Швейцарії оцінює індивідуальну ситуацію і сама визначає розмір допомоги. У середньому держава виплачує приблизно 500 швейцарських франків (20 488 грн) для дорослого та 250 франків (10 247) для дитини, але не більш ніж 2000 франків (81 969 грн) для родини.

Як отримати виплати від влади Швейцарії?

Українцям необхідно звернутися до Міграційної служби Швейцарії (SEM). Працівники розкажуть, що робити, і нададуть передбачені законодавством послуги.

Також можна піти до консультаційних пунктів повернення, де можуть допомогти організувати виїзд. Крім того, інформацію можна отримати за телефонами: +41796813087 та +41432595295; написавши лист на пошту [email protected]; через особистий візит до установи за адресою: Schaffhauserstrasse 78, Rückkehrberatung, 8090 Zürich.

 

Источник

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Швейцарія має намір стимулювати українських біженців до працевлаштування

Швейцарія хоче, аби українські біженці більш активно шукали роботу, а тому планується скасувати для них обов’язковий дозвіл на працю, який видає місцева влада

Про це пише swissinfo.ch.

Зазначається, що станом на листопад 2023 року у Швейцарії працює лише кожен п’ятий біженець. Натомість Федеральна рада має намір протягом наступного року подвоїти частку українських біженців, які мають постійну роботу, тобто довести її з 20% до 40%. За задумом влади, працевлаштовані українські біженці мають знизити навантаження на систему соціального забезпечення.

Одна із перешкод до виходу на ринок праці більшої кількості біженців полягає в тому, що кожен має отримувати дозвіл на роботу, пояснює видання. Кантональна влада перевіряє, як у трудовому договорі вказана зарплата, чи не занижена вона. У більшості випадків місцева влада схвалює трудові угоди – наприклад, у Цюриху дозвіл отримують 90% договорів. Тому частина політиків переконані, що процедуру отримання дозволу на роботу для українців з дозволом на проживання категорії S слід скасувати.

«Українці від цього лише виграють, бо саме необхідність ходити інстанціями відштовхує багатьох від активного пошуку роботи. Крім того, у такій ситуації роботодавці стануть загалом привабливішими для біженців, та й у влади буде менше роботи», – пояснила депутатка федерального парламенту Коріна Гредіг.

За задумом політиків, українці в разі ухвалення нових змін повинні будуть лише повідомляти владі про факт працевлаштування.

Зазначається, що остаточне рішення національна рада (велика палата парламенту Швейцарії) може ухвалити за кілька тижнів.

 

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Українці у Швейцарії: скільки біженців готові повернутись додому

Близько третини українських біженців у Швейцарії сподіваються повернутися на Батьківщину

У Швейцарії знайшли свій прихисток 66 тис. українських біженців. Більшість з них ще не визначилась, чи планує повертатись в Україну, або залишатись у Швейцарії. Однак близько третини українських біженців заявили про бажання повернутись додому. Про це пише Swiss Info.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців спільно з Державним секретаріатом Швейцарії з питань міграції та Ipsos провели дослідження, у якому визначили, скільки українських біженців планує повернутись в Україну зі Швейцарії.

Згідно з результатами опитування 40% біженців з України не визначились зі своїм майбутнім. Близько третини біженців заявили про бажання залишитись у Швейцарії. Ще третина вказали про необхідність повернутись в Україну.

Найбільшими перешкодами для повернення додому українські біженці назвали окупацію регіону, в якому вони жили, проблеми безпеки, відсутність роботи та можливостей для існування. Найбільшими проблемами інтеграції до ринку праці у Швейцарії українці назвали мовне питання. Серед українських біженців роботу у Швейцарії знайшли 21%, однак половина з них вказують, що рівень оплати роботи є нижчим, ніж був у них в Україні. Близько 25% українців наразі проходять курси професійного навчання, а третина біженців вказала на статус безробітного.

Найбільшою перешкодою для інтеграції на ринок праці для респондентів є мовний бар’єр. Це супроводжується відсутністю можливостей працевлаштування, які б відповідали їхнім кваліфікаціям, недостатньою підготовкою та недостатнім визнанням кваліфікацій, отриманих у їхній країні.

Загалом 69% українських біженців у Швейцарії мають вищу освіту. Переважна більшість – 79% – жінки та діти. Більшість із них прибули до Швейцарії незабаром після початку російського вторгнення, між лютим і квітнем 2022 року. Опитування базується на 1125 інтерв’ю, проведених з 30 березня по 1 травня за допомогою онлайн-анкетування.

Згідно з останніми даними Державного секретаріату з питань міграції (SEM), у Швейцарії досі перебувають близько 66,1 тис. українців, які мають статус захисту «S». Виїхали із Швейцарії понад 20 тис. українців.

Нагадаємо, влада Швейцарії має намір спростити процедуру працевлаштування для українських біженців. Як зазначається, планується скасувати обов'язковий дозвіл на роботу, який видає місцева влада. Очікується, що усунення бюрократичних перешкод збільшить частку працевлаштованих українців удвічі.

Федеральна рада має намір протягом 2024 року подвоїти частку українських біженців, які мають постійну роботу – до 40%. Мета влади також полягає в тому, щоб біженці меншою мірою завантажували систему соціального забезпечення.

Зараз в Швейцарії працюють 20% українців зі статусом S. Одна з перешкод до виходу на ринок праці для біженців полягає в необхідності отримання дозволу на роботу. Політики переконані, що процедуру отримання дозволу на роботу для українців з посвідкою на проживання категорії S слід скасувати.

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...