Перейти к содержанию



fregat222

Новости и важная информация по Германии

Рекомендуемые сообщения

  • Главный Модератор

Бундестаг принял новый закон о гражданстве ФРГ

Немецкие парламентарии одобрили в последнем чтении законопроект правительства о новых правилах получения паспорта ФРГ. Впредь эта процедура должна стать существенно быстрее и проще.

Законопроект, упрощающий получение гражданства Германии, прошел последнее чтение в бундестаге в пятницу, 19 января. За него проголосовали 382 депутата, против - 234, воздержались - 23.

Правительство ФРГ внесло в парламент проект поправок в закон о гражданстве еще 1 ноября 2023 года. 30 ноября в бундестаге прошло первое слушание правительственного законопроекта, позволяющего, помимо прочего, получить немецкий паспорт, не отказываясь от первого гражданства.

Поправки должны вступить в силу через три месяца после официального опубликования - предположительно, 1 апреля.

Ускоренное получение гражданства ФРГ и сохранение второго паспорта

Одобренный законопроект призван ускорить натурализацию иностранцев в Германии: согласно поправкам, для этого потребуется прожить в стране пять лет вместо нынешних восьми. А при особых успехах в интеграции - хорошее знание немецкого языка и участие в волонтерской деятельности или профессиональные успехи и квалификация - будет достаточно и трех лет.

Кроме того, иностранцам, принявшим гражданство Германии, разрешат сохранять также прежний паспорт. Дети иностранцев будут получать гражданство ФРГ без каких-либо дополнительных условий, если хотя бы один из родителей по меньшей мере пять лет живет в стране. Сейчас это происходит только при условии, что один из родителей проживает в Германии более восьми лет.

МВД ФРГ: Реформа призвана привлечь специалистов

С помощью реформы законодательства о гражданстве немецкие власти намерены, среди прочего, сделать Германию более привлекательной для квалифицированных специалистов.

"Мы хотим, чтобы люди, которые уже давно являются частью нашего общества, также могли участвовать в формировании нашей страны демократическим путем. Нашей демократии нужны люди, которые отстаивают ее и делают ее сильной", - подчеркивала министр внутренних дел ФРГ Нэнси Фезер (Nancy Faeser) на презентации законопроекта в августе.

Оппозиция критикует проект закона об упрощении получения гражданства

Предлагаемая реформа закона о гражданстве вызвала резкую критику со стороны оппозиции в преддверии голосования в бундестаге. "Правительство собирается обесценить немецкое гражданство. Фактически это закон о девальвации гражданства", - заявил Александер Тром (Alexander Throm) из парламентской фракции консервативного блока ХДС/ХСС

По его мнению, реформа, которую продвигают социал-демократы"зеленые" и либералы из СвДП, идет в совершенно неправильном направлении. В то время как другие страны, такие как Франция, ужесточают правила натурализации, Германия смягчает требования, подчеркнул Тром.

Социал-демократы: Двойное гражданство в Германии имеет особое значение

Зампредседателя фракции одной из правящих партий - СДПГ - Дирк Визе (Dirk Wiese) подчеркнул важность иммиграции для Германии.

"Мы зависим от иммиграции, особенно учитывая большой дефицит рабочей силы и квалифицированных кадров, - сказал Визе. - В этих условиях введение двойного гражданства имеет особое значение. Нельзя, чтобы люди, которые платят здесь налоги, работают здесь, соблюдают все правила игры, не имели возможности выбирать, иметь право голоса".

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Волшебная карта помогает от лже-беженцев

Беженцы, которым выдали специальные банковские карты вместо наличных денег, начали сами уезжать из Германии

Пока федеральное правительство только обсуждает возможность введения банковских карт для беженцев, в округе Грайц (земля Тюрингия) уже начали их выдавать. Всего мигрантам вручили около 200 платежных карт, к концу месяца их выдадут остальным 740 беженцам. 

По информации BILD, в нескольких федеральных землях проанализировали эту практику и начали консультироваться по поводу того, как создать такую же систему. 

«Настроение в стране очень накалённое. У нас нет социального жилья из-за того, что всё оно досталось просителям убежища. Нехорошо, если они разгуливают с несколькими сотнями евро в кошельках. Переход на банковские карты не является необоснованным ограничением. Закон обязывает беженцев в течение первых трех месяцев находиться только в том районе, куда они были направлены», — заявил представитель местных властей Мартин Швайнсбург.

Около 15 беженцев после введения новых правил уже заявили, что им нужны наличные, а не карта, и согласились уехать из Германии. По данным BILD, число депортированных из округа Грайц увеличилось в разы. 

«Банковская карта позволяет отделить зёрна от плевел. Тех, кому действительно нужно убежище, не волнует способ оплаты: они покупают на пособия одежду и еду. Но некоторые, особенно молодые люди, используют пособие для покупки новых мобильных телефонов», — говорит руководитель службы поддержки беженцев Дагмар Пёланд. 

Система устроена так, что беженцы — в основном из Сирии и Афганистана — получают карту, которая ежемесячно пополняется районной администрацией. Покупки можно совершать везде, однако карты действуют только в конкретном регионе. К тому же банковские переводы (например, на родину или на погашение кредитов) невозможны.

В Берлине уже думают над внедрением подобной карты и называют срок ее появления- март 2024. 

Поразительно, что эта мера не была принята в 2015-16 гг и не обсуждалась в начале прошлого года, когда наплыв мигрантов стал расти, как волна.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Одне з міст Німеччини почало видавати біженцям спеціальні картки: подробиці

Синьо-зелена карта Visa називається SocialCard, і на неї будуть приходити гроші тим,  хто має статус біженця у Німеччині

Німецький Гамбург почав видавати спеціальну картку для біженців, з якої неможливо робити закордонні перекази. Про це пише Welt.de. Наприкінці січня 14 із 16 федеральних земель, включаючи Гамбург, домовилися про спільний процес закупівель для впровадження платіжної картки для шукачів притулку, який має бути завершено до літа. Картка призначена для того, щоб біженці не могли переказувати гроші своїй родині чи друзям.

Поки інші федеральні землі ще працюють над впровадженням платіжної картки для біженців, у Гамбурзі їх уже почали видавати першим заявникам.

«Цього тижня шукачі притулку в Гамбурзі отримають частину своєї державної допомоги через платіжну картку, а не готівкою. Нарешті! «Це зайняло надто багато часу», – каже лідер опозиції Гамбурга Денніс Терінг (ХДС). Однак, як наголошують у соцуправлінні, мова не про пільги для біженців. Скоріше, платіжна картка має на меті зменшити адміністративні витрати та запобігти переказу грошей від державних послуг до країн походження.

«Однак запровадження є лише одним із компонентів необхідного контролю та обмеження міграції», – зазначає Терінг. Федеральний уряд і уряди федеральних тепер повинні швидко вжити подальших заходів, «які розглядалися протягом тривалого часу, щоб зменшити кількість біженців».

Керівник парламентської групи AfD у Гамбурзі Дірк Нокеманн описує впровадження платіжної картки як «фундаментально правильний крок», який теж має свої мінуси: «Знявши готівку, гроші все одно можна буде перевести за кордон в обхід. Нам потрібен комплексний перехід від грошових виплат до виплат у натуральній формі, а не до фіктивних рішень із картками», – каже він. Нелегальній міграції необхідно нарешті покласти край, зазначає політик.

Навіщо потрібна картка? 

Синьо-зелена карта Visa називається SocialCard: з цього моменту її отримуватимуть ті, хто має статус біженця у Німеччині. Ця карта відрізняється тим, що вона не має жодного кредитного балансу, тобто витратити можна тільки ту суму, яка є на рахунку.

Зняти у вигляді готівки можна лише невелику частину грошей – до 50 євро на місяць та додатково 10 євро на дитину.

Карту, призначену для біженців, можна використовувати лише на території Німеччини. Оформити з неї перекази за кордон або зробити покупки в Інтернеті неможливо.

Мета запровадження такої платіжної картки полягає в тому, щоб зробити нелегальну міграцію менш привабливою, а також завадити біженцям надсилати гроші контрабандистам. Крім того, у держслужбовців поменшає роботи, оскільки їм не доведеться вручну видавати гроші в касі.

Так, 14 із 16 федеральних земель планують запровадити загальну платіжну картку для біженців, Баварія та Мекленбург-Передня Померанія планують створити свої власні моделі. Спочатку проект планувалося реалізувати до кінця року, але представники деяких федеральних земель кажуть, що знадобиться суттєво більше часу. 

Нагадаємо, десятки румунів видавали себе за українців у Німеччині, отримували гроші та житло, але їх врешті видало незнання української мови. Про це повідомляє румунське видання Digi24. Зазначається, що десятки самозванців були затримані правоохоронцями.

Вони користувалися допомогою, яку надає німецька влада біженцям, заявивши, що покинули зону воєнних дій. Їм було надано житло, їжа та інша допомога. Проблема виникла тоді, коли кілька волонтерів зрозуміли, що багато хто з біженців не розмовляє українською мовою, і це привернуло їхню увагу.Було розпочато розслідування, яке виявило лише на південному заході ФРН 1300 осіб, які не є вихідцями з України, але видавали себе за них. Серед них багато румунів, які скористалися ситуацією в Україні та доброзичливістю Німеччини.

Джерело

 

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

У Німеччині значно зросла мінімальна заробітна плата

Мінімальна місячна оплата праці у Німеччині відтепер має становити 2054 євро

У 2024 році в Німеччині значно зросла мінімальна заробітна плата. Країна впровадила нові політичні заходи щодо оплати праці, які відповідають змінам у економічних та соціальних умовах і відображають зростаючий попит на більш справедливу оплату праці та кращий захист прав працівників. Про це пише ukrainianingermany.de.

У 2024 році погодинна оплата у Німеччині встановлена на рівні 12,41 євро за годину. За даними Євростату, місячна мінімальна оплата має становити 2054 євро.

Для порівняння, у 2023 році мінімальна зарплатня складала 12 євро за годину роботи, у 2022-му –  9,82/10,45 євро за годину. У 2025 році планують збільшити мінімалку до 12,82 євро на годину.
Протягом року зростатиме мінімальна зарплата у деяких секторах. Наприклад, ставки будуть такі:

  • тимчасова зайнятість –  13,50 євро (з 1 січня до 31 березня 2024 року);
  • педагогічний персонал –  18,58 євро (до 31 грудня 2024 року);
  • прибирання будівлі –  13,50 євро (до 31 грудня 2024 року);
  • помічники медсестер – 15,50 євро (з 1 травня 2024 року);
  • кваліфіковані медсестри –  16,50 євро (з 1 травня 2024 року);
  • фарбування і лакування (некваліфіковані працівники) –  14,50 євро (до до 31 грудня 2024 року).

Повідомляється, що зростання інфляції та вартості життя вплинуло на збільшення рівня мінімальної оплати праці. У такий спосіб уряд Німеччини намагається реагувати на потреби ринку праці та забезпечити соціальну стабільність.

Водночас профспілки наполягають на підвищенні мінімальних з.п. мінімум до 13,50 євро, щоб забезпечити працівникам гідні умови життя.

Хто не може претендувати на мінімальну зарплатню?

Отримувати мінімальну зарплату у Німеччині можуть громадяни віком від 18 років, які не навчаються. Не мають права на мінімальну ставку оплати праці такі категорії працівників:

  • молодь віком до 18 років;
  • практиканти;
  • стажери;
  • самозайняті особи або фрілансери;
  • волонтери;
  • довготривалі безробітні у перші 6 місяців працевлаштування.

До слова, лише кожен п'ятий українець віком від 25 до 59 років зміг знайти у Німеччині роботу за останні два роки. Чиста імміграція з України до Німеччини після початку 2022 року становила 1 млн осіб. Статистики відзначають високий освітній рівень біженців, але їм важко знайти роботу. Про це пише Deutsche Welle.

У Німеччині зараз проживає близько мільйона українців, які втекли з батьківщини з початку 2022 року. Це майже 17 % усіх українських біженців, які залишили Україну після російського повномасштабного вторгнення: їхнє загальне число, за оцінками ООН, становить шість мільйонів людей. Такими є дані Федерального статистичного відомства за 2022 рік і перше півріччя 2023-го року.

Проте лише кожен п'ятий українець віком від 25 до 59 років зміг знайти у Німеччині роботу. Зокрема це пояснюється тим, що самотнім батькам з дітьми важко знайти роботу. Проте, за даними соцопитувань, частка працевлаштованих українських біженців підвищується, якщо вони перебувають у Німеччині довше за рік.

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Одна із федеральних земель Німеччини вигадала, яку роботу дати лінивим біженцям 

Bild: біженців залучили до обов'язкових громадських робіт у Німеччині

Одна із федеральних земель у Німеччині хоче змусити отримувачів притулку працювати. Так, на землях федеральної землі Турінгія у Заале-Орла були введені обов'язкові громадські роботи для біженців, що проживають у країні. Про це пише видання Bild. Таким чином влада країни має намір боротися з людьми, які не хочуть шукати роботу і живуть на гроші платників податків.

«Зараз ми виконуємо рішення районної ради крок за кроком. Я маю мотивувати тих, хто не хоче працювати. Йдеться про те, щоб надіслати сигнал: люди, яким платять гроші з податків, мають повернути щось суспільству, а не сидіти цілими днями на лавці в парку», – наводить видання слова голови району Крістіана Херрготта.

Взимку біженці займатимуться очищенням тротуарів від снігу, а влітку – стригтимуть зелені огорожі. Платитимуть за роботу по 80 євроцентів на годину. Робочий день становитиме чотири години. Це відповідає 64 євро/місяць, які будуть перераховані на платіжну картку (виплати розпочнуться уже у березні поточного року).

При цьому Крістіан Херрготт вбачає лише одні плюси від такої зайнятості для самих біженців. За допомогою робочої вимоги він хоче збільшити сприйняття шукачів притулку серед місцевого населення та покращити їх інтеграцію. «Щоб виконувати цю роботу, вам не потрібно знання мови. Можливо, ви зможете краще вивчити німецьку під час роботи, ніж на мовних курсах, і зможете підготуватися до звичайної роботи чи професійного навчання», – каже голова району.

Очікується, що перші шукачі притулку незабаром будуть приступати до роботи. Наразі Херрготт вивчає пропозиції роботи та пише, зокрема, клубам і муніципальним компаніям. При цьому кожен, хто відмовляється, має бути покараний відповідним штрафом, суму якого німецьке видання не наводить.

Раніше представник Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) Метью Солтмарш повідомив, що лише 14% українських біженців у Європі планують повернутися на батьківщину у найближчому майбутньому. Він додав, що більшість громадян України сподіваються колись повернутися, при цьому питання безпеки залишаються для них першочерговими.

Нагадаємо, німецький Гамбург почав видавати спеціальну картку для біженців, з якої неможливо робити закордонні перекази

Джерело

 

Німеччина розпочала масштабні перевірки фальшивих «біженців з України» – Welt

У ФРН розпочалися перевірки людей, які отримували допомогу як біженці з України

Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF) ФРН ініціювало перевірку щодо того, чи не могли особи з українськими паспортами незаконно отримувати соціальну допомогу в Німеччині. Про це пише німецьке видання Welt.

Федеральне відомство у справах міграції та біженців розглядає понад 5600 випадків, коли люди з українським паспортом могли неправомірно отримати соціальні виплати в Німеччині. Як пише видання, йдеться про людей із нещодавно виданими українськими паспортами, але вони розмовляли лише угорською мовою та могли мати подвійне громадянство. Тому й виникли сумніви щодо їх справжньої країни походження та легальності набуття статусу біженця.

«Як громадяни ЄС, угорці не мають права на соціальні виплати, такі як соціальна допомога в Німеччині. Українці ж отримують тимчасовий захист і пільги через російсько-загарбницьку війну», – пише видання. 

Восени минулого року Федеральне міністерство внутрішніх справ попросило федеральні землі повідомляти BAMF про сумнівні випадки. За даними німецьких ЗМІ, наразі туди надійшли дані про понад 5609 таких випадків, більшість з них із федеральної землі Баварія (2846), за нею йдуть Баден-Вюртемберг (1980), Тюрінгія (697) і Нижня Саксонія (81). Тепер державні органи мають вирішити, як бути з цими справами. Влада землі Баден-Вюртемберг виявила, що багато людей, про яких йдеться, отримали паспорти в українському місті Берегове. Берегове розташоване в Україні, і всього в декількох кілометрах від кордону з Угорщиною. 

До слова, десятки румунів видавали себе за українців у Німеччині, отримували гроші та житло, але їх врешті видало незнання української мови. Про це повідомляє румунське видання Digi24.

Зазначається, що десятки самозванців були затримані правоохоронцями. Вони користувалися допомогою, яку надає німецька влада біженцям, заявивши, що покинули зону воєнних дій. Їм було надано житло, їжа та інша допомога. Проблема виникла тоді, коли кілька волонтерів зрозуміли, що багато хто з біженців не розмовляє українською мовою, і це привернуло їхню увагу.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

В 1.3.2024 в 6:37 PM, fregat222 сказал:

Взимку біженці займатимуться очищенням тротуарів від снігу

снег в эту зиму лежал неделю. И то не везде. Идея т.н. 1-Euro-Job выдвигалась лет 15 назад, для получателей социала. Не пошло, т.к. банально нет такого количества работы. Плюс нужен инструмент, надсмотрщики  бригадиры, инструктаж по ТБ и так далее по списку. И эффективность труда ну так себе. Короче - "визгу много - шерсти мало"

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...