Перейти к содержанию



fregat222

Новости Чешской Республики, касающиеся иммиграции в эту страну. ТОЛЬКО НОВОСТИ.

Рекомендуемые сообщения

  • Главный Модератор

У Чехії закрили лазівку, через яку росіяни й білоруси могли отримувати чеські візи

Уряд Чехії в середу ухвалив рішення продовжити дію заборони на видання чеських віз громадянам Росії та Білорусі, додавши поправку, яка передбачає випадки, коли в таких людей є інші громадянства.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба уряду Чехії.

Відповідно до рішення, до березня 2024 року в країні діятиме заборона на надання віз громадянам Білорусі та РФ – включно з тими, що мають більше одного громадянства, за винятком гуманітарних випадків.

Водночас міністерство закордонних справ Чехії запропонувало розширити перелік випадків, коли дозволяється подання клопотань про дозволи на проживання для українців у Чехії до посольств в Україні.

Досі такі випадки стосувався українців, які звертаються за дозволом на проживання для навчання і яким надано тимчасовий захист в іншій країні ЄС або які подали заяву на його отримання. Тепер йдеться і про випадки возз'єднання сім'ї, наукові дослідження і навчання, а також заяви чеських емігрантів на постійне проживання і заяви на працевлаштування.

"МЗС планує в майбутньому розширити коло прийнятних заявок, але з огляду на розвиток ситуації з безпекою в Україні, наразі неможливо визначити терміни цього кроку", – додали в міністерстві.

Нагадаємо, рішення про заборону видання віз громадянам Росії та Білорусі уряд Чехії ухвалив на початку березня 2022 року, після російського вторгнення в Україну.

ИсточникЗаборона не поширюється на росіян і білорусів, які вже мають посвідку на проживання – вони зможуть клопотати про продовження її дії, а також для родичів громадян Чехії або ЄС (в останньому випадку – якщо йдеться про короткострокову візу).

Источник

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Правительство Чехии поддержало смягчение визовых правил для граждан Украины

Правительство Чехии на заседании 22 марта поддержало предложенное министерством иностранных дел Чехии постановление, призванное упростить гражданам Украины процесс получения долгосрочных виз и ВНЖ. Соответствующее сообщение появилось на официальном сайте кабмина. 

Документ существенно расширяет список исключений, при которых украинцы смогут подать заявления на долгосрочные визы и ВНЖ в консульства Чехии на территории Украины. Сегодня сделать это можно только с целью учебы в чешском вузе, если ранее заявитель получил визу временной защиты в другой стране ЕС.

Согласно одобренному постановлению, в чешские консульства в Украине можно будет подавать заявления:

1) на долгосрочную визу с целью воссоединения с семьей;

2на долговременное пребывание (ВНЖ) с целями:

- воссоединения и проживания с семьей на территории Чешской Республики;

- научно-исследовательской деятельности и учебы;

- высококвалифицированной работы (голубая карта).

3) на постоянное пребывание (ПМЖ) для граждан Украины с подтвержденным чешским происхождением.

Причем документы на голубую карту и ПМЖ для украинцев чешского происхождения смогут подать только те заявители, которые имеют или попросили визу временной защиты в другой стране ЕС (то есть в настоящий момент не проживают на территории Украины).

Вместе с тем прием заявлений на обычные рабочие визы и предпринимательскую деятельность в чешских консульствах возобновлен не будет. Кроме того, МИД решил ограничить прием заявлений с целью обучения только специальными аккредитованными учебными и стипендиальными программами на основании действующих международных договоров или решений правительства ЧР.

«Институт временной защиты является и останется основным инструментом для обеспечения пребывания иностранцев, спасающихся от войны в Украине. С другой стороны, по мере увеличения продолжительности конфликта, представляется целесообразным уже сейчас дать иностранцам, которые, как можно ожидать, захотят остаться в ЧР, возможность получить другой тип разрешения на пребывание.

МИД планирует в будущем еще больше расширить круг принимаемых заявлений, но в связи с развитием ситуации с безопасностью в Украине, на данный момент невозможно указать сроки этого шага», - заявили в министерстве иностранных дел.

Источник

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Низькооплачувана робота і бідність: дослідження показало реалії життя українців у Чехії

Нове опитування продемонструвало складні умови для життя українців у Чехії

У Чехії продовжує зростати кількість низькокваліфікованих працівників з України, і більша частина з них працює в поганих умовах. Про це свідчать дані листопадового опитування Hlas Ukrajincov, пише The Epoch Times.

Дедалі більше українських біженців мають роботу в Чехії, але кількість тих, хто працює з нижчою кваліфікацією, не зменшується. Якщо в червні 67% новоприбулих працювали в Чехії повний або неповний робочий день, то в листопаді – 72%, і три п’ятих із них виконують роботу з нижчою кваліфікацією, ніж це було в Україні. Крім того, більше половини українців продовжували працювати в поганих умовах, а 57% біженців з України в Чехії живуть за межею бідності згідно із їх доходами.

«Частка біженців, які працюють значно нижче своєї кваліфікації, навіть вища, ніж у серпні 2022 року», – сказали автори опитування, додавши, що зараз вони становлять 44% проти 37% у серпні минулого року.

Біженці, які хочуть залишитися тут і вміють спілкуватися чеською мовою, частіше працевлаштовуються в Чехії. Порівняно з груднем минулого року кількість працевлаштованих українських біженців віком від 17 років зросла на 21 пункт.

У той же час половина біженців заявила, що вони також працюють по вихідним або пізно ввечері. Дві п'яті повідомили, що вони заробляють менше, ніж чехи на аналогічній посаді, а 30% доводиться працювати в кількох місцях, щоб заробляти на життя.  Ще 17% у процесі опитування заявили, що вони «не мають права на відпустку».

Шість із десяти українських біженців залишаються у поганому матеріальному становищі, і найчастіше це пенсіонери та сім’ї з дітьми.  Наразі гуманітарну допомогу отримують 36% родин України, тобто на 20 % менше, ніж у червні цього року, що пов’язано зі зміною параметрів виплати допомоги та збільшенням трудової активності серед біженців з України.

Також  суттєво зросла кількість біженців, які проживають в орендованому житлі. Орендарів житла зараз серед біженців з України 70 %, що на 21 пункт більше, ніж влітку поточного року. «З липня держава перестала виплачувати певним біженцям допомогу, що відобразилося на тому, що значна частина із них почали платити за житло», – констатують автори опитування. За даними Hlas Ukrajincov 7% біженців все ще живуть абсолютно безкоштовно.

До слова, нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту для біженців з України до кінця березня 2025 року. Про це повідомляє Радіо Прага.

Зазначається, що депутати обмежили час, протягом якого біженці можуть залишатися у безкоштовному тимчасовому житлі, та змінили порядок депортації людей, які мають тимчасовий захист.

Тимчасовий захист дозволяє українським біженцям отримати доступ до державного медичного страхування, освіти, ринку праці. Для його продовження, згідно з законопроєктом, українцям спочатку доведеться зареєструватись в електронному вигляді до 15 березня 2024 року.

Як повідомлялося, у Європі, за даними ООН, зафіксовано 5,9 млн українських біженців. Тимчасовий захист продовжено до березня 2025 року, але водночас деякі країни планують поступово скорочувати для біженців допомогу – урізати соціальні виплати, посилювати умови надання житла та мотивувати влаштовуватися на роботу.

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Продовження тимчасового захисту для українців у Чехії: влада розглядає три варіанти

Близько 180 тисяч біженців з України хочуть лишитись у Чехії, але не все так просто 

Протягом наступного року Чехія ухвалить рішення, як вона ставитиметься до біженців з України, які хочуть жити в країні на постійній основі. Про це заявив міністр внутрішніх справ країни Віт Ракушан.

За його словами, необхідно буде вирішити, чи продовжувати посвідку на проживання для біженців у зв'язку з їх статусом тимчасового захисту. Поки що планується, що протягом 2024 року люди зможуть подати заяву на продовження цього статусу до березня 2025 року. При цьому Ракушан зазначив, що ЄС має підготуватися до того, що держави, які входять до Європейського союзу, домовляться про те, що в майбутньому статус тимчасового захисту не використовуватиметься.

Крім того, чеський міністр повідомив: має дані про те, що близько 180 тис. осіб з тимчасовим захистом хотіли б оселитися в Чехії на постійній основі.

«У такому разі ми маємо подумати про те, як дати їм можливість зробити це, якщо ми того забажаємо. Звичайно, йдеться про інтеграцію людей до чеського суспільства, щоб вони поважали чеські закони та вивчали чеську мову. Щоб люди, які не впевнені у тому, як складеться їхнє життя в даний момент, могли здобути освіту та пройти перепідготовку, і щоб у чеських роботодавців був стимул допомагати їм», – наголосив він.

При цьому чеський міністр зазначив, що роботодавці поки що не мають такої мотивації, тому що за чинними правилами існує ризик, що співробітники з тимчасовим захистом можуть залишити країну в березні 2025 року.

Як Чехія буде змінювати тимчасовий захист

У чеському законодавстві є три способи замінити тимчасовий захист. За словами Мартіна Розумека, директора Організації допомоги біженцям, всі вони мають своє підводне каміння.
«Можна було запропонувати постійне проживання. Саме так майже 30 років тому було вирішено проблему Боснії: всім людям із тимчасовою пропискою було надано постійне місце проживання. Я думаю, це було б найкраще, це означало б найбільший рівень інтеграції. Можливість працювати, мати медичне страхування... але я думаю, що Міністерство внутрішніх справ не може психологічно впоратися з цим кроком», – каже Мартін Розумек.
Нині, наприклад, претендент на місце проживання має прожити у Чехії щонайменше п'ять років. За словами Розумека, Міністерство внутрішніх справ не захоче пом'якшувати подібні умови.
«Другий варіант – дозволити всім пройти через процедуру надання притулку. Міністерство внутрішніх справ не в змозі впоратися із цим. Воно приймає близько тисячі рішень на рік, тому йому доведеться працювати протягом 350 років або значно спростити процедуру, у що я не вірю», – продовжує директор організації допомоги біженцям.
Останній варіант – віза толерантності, але Розумек каже, що вона не підходить для довгострокового перебування у Чехії. "Там так мало прав, що люди не зможуть вижити за нею, навіть медична страховка не поширюється на цей тип візи", - пояснює він.
Найбільш реалістичним варіантом, за його словами, є очікування на спільне рішення для всього Європейського союзу.
Однак, за його словами, може статися й так, що деякі країни ЄС скористаються цим у своїх інтересах та переманять до себе перспективних працівників. «Я боюся, що якщо німці прокинуться та запропонують легший доступ до постійного місця проживання, то висококваліфіковані люди в нашій країні можуть взяти та виїхати до Німеччини», – каже Мартін Розумек. Він рекомендує не зволікати та ясно показати біженцям, що Чехія хоче їх бачити тут.

До слова, у Чехії продовжує зростати кількість низькокваліфікованих працівників з України, і більша частина з них працює в поганих умовах. Про це свідчать дані листопадового опитування Hlas Ukrajincov. Дедалі більше українських біженців мають роботу в Чехії, але кількість тих, хто працює з нижчою кваліфікацією, не зменшується. Якщо в червні 67% новоприбулих працювали в Чехії повний або неповний робочий день, то в листопаді – 72%, і три п’ятих із них виконують роботу з нижчою кваліфікацією, ніж це було в Україні. Крім того, більше половини українців продовжували працювати в поганих умовах, а 57% біженців з України в Чехії живуть за межею бідності згідно із їх доходами.

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Потрібно зареєструватися до 15 березня: українцям, які виїхали за кордон, озвучили важливе попередження

Громадянам України, які під час повномасштабного вторгнення перебувають за кордоном, пояснили, яку процедуру їм доведеться пройти вже у найближчі тижні.

Насамперед вона стосується українських біженців, які отримали візу тимчасового захисту у Чехії. Наразі тимчасовий захист дійсний до 31 березня 2024 року.

Аби і надалі легально перебувати в Чеській Республіці, доведеться продовжити цю візу. Для цього потрібно у січні пройти реєстрацію. Точну дату початку реєстрації в Чехії повідомлять згодом. Та наразі відомо, що вона триватиме до 15 березня.

Однак є один важливий нюанс, про який попередили українців, — це стосується тільки тих, у кого термін дії тимчасового захисту закінчується 31 березня цього року. І не стосується тих українців, які мають візу толерантності.

Віза толерантності, згідно з чеськими законами, продовжується автоматично. Також реєстрацію не доведеться проходити тим, у кого тимчасовий захист дійсний до 31 березня 2025 року. Це варто врахувати, аби потім нічого не наплутати.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

На українських біженців у Чехії чекають серйозні зміни

Чехія вважає, що дуже успішно впоралася з хвилею біженців до країни

Уряд Чехії затвердив пріоритети щодо адаптації та інтеграції біженців з України на 2024 та наступні роки. Про це на пресконференції за підсумками засідання Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр країни Петро Фіала, пише Аdvokatni Denik.

За його словами, заходи стосуються житла, працевлаштування та боротьби з дезінформацією. У тому числі має бути підготовлена процедура припинення дії або зміни форми тимчасового захисту осіб, що прибувають. Вирішенням цього питання займеться комітет міністрів під керівництвом заступника прем'єр-міністра та міністра праці та соціальних справ Маріана Юречки.

Згідно з документом, основними пріоритетами інтеграції з 2023 року є боротьба з дезінформацією, підтримка довгострокового житла, забезпечення навчання чеській мові школярів та курсів для дорослих, підвищення доступності шкіл. А також доступ до системи державного медичного страхування, визнання професійної кваліфікації та гнучкі програми перепідготовки, просвітництво з питань прав та обов'язків біженців та підготовка режиму подальшої соціальної підтримки після закінчення дії статусу тимчасового захисту.

Крім того, глава уряду зазначив, що Чехія дуже успішно впоралася з хвилею прибулих. Нині в країні налічується 364 тисячі українських біженців, більшість із них – жінки та діти. При цьому він повідомив, що 120 тис. прибулих влаштувалися на роботу і «внесли до бюджету близько 18 млрд крон, що важливо для їхнього прийняття та успішної інтеграції».

До слова, у Чехії з 1 січня 2024 року набули чинності поправки до закону Lex Ukrajina, серед яких збільшення виплат на житло. При цьому термін безплатного проживання зменшиться до 90 днів для всіх біженців, пише ProUkrainu.

Так, якщо житло зареєстровано, то на одну людину виплата складатиме 6 тис. крон (10 тис грн), а якщо не зареєстровано – 4,8 тис крон (приблизно 8 тис. грн). Обов’язкова умова отримання коштів – наявність підписаного документа про право користування квартирою з власником, тобто офіційного договору оренди.

Також змінилася установа, яка надає безплатне житло – такі послуги надаватиме виключно KACPU в Остраві. Саме помешкання можу надати в інших краях, але розподілення відбуватиметься саме в Остраві, тож заяву треба подавати туди. Крім цього, біженці більше не зможуть обирати тип житла та регіон, де хочуть проживати.

Нагадаємо, українцям, які знайшли собі тимчасовий притулок у Чехії, не треба витрачати багато часу на пошуки роботи. У цій країні є немало вакансій, на які залюбки беруть наших співвітчизників. Стало відомо, яку роботу в Чехії можна знайти українцям, не вдаючись до довгих пошуків. 

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Чехія більше не видаватиме візи росіянам та білорусам 

Через повномасштабну війну Росію в Україну Чехія більше не видаватиме візи та посвідки на проживання росіянам та білорусам. Продовження регламенту було схвалено урядом за пропозицією Міністерства закордонних справ, повідомив прем'єр-міністр Петр Фіала.

Як повідомляє видання Ceske Noviny, кабінет міністрів має створити умови для того, щоб у Чехії діяла опозиція та студенти, які не хочуть мати нічого спільного з режимами Росії та Білорусі. На думку Фіали, необхідно створити умови для представників опозиції або студентів з РФ, які не хочуть мати нічого спільного з відповідними режимами, щоб вони могли навчатися, працювати і працювати на території Чехії.

"У правила включено низку винятків, але ми продовжуватимемо працювати над ними", – додав Фіала. Заяви на отримання посвідки на проживання в Чехії, подані росіянами або білорусами в посольстві, вважаються неприйнятними. Це означає, що провадження проти них не ведеться. З минулого року заборона поширюється також на громадян РФ та Білорусі, які також є громадянами іншої держави.

Іноземці, які вже мають посвідку на проживання, не є цільовою групою регулювання. Це положення також не поширюється на заяви на отримання короткострокових віз, якщо заявник є членом сім'ї громадянина Чехії або громадянина Європейського Союзу, якого він супроводжує або до якого приєднується.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...