Перейти к содержанию



fregat222

Информация для беженцев с Украины, находящихся (или выезжающих) в странах Балтии

Рекомендуемые сообщения

  • Главный Модератор

Українським біженцям пропонують роботу в Латвії: ким можна працювати

У Латвії знайшли роботу 6565 українців, ще 181 особа відкрила свій власний бізнес. При цьому найчастіше українці працюють у ресторанному бізнесі та кейтерингу.

Про це з посиланням на коментар Служби державних доходів Латвії повідомляє видання Укрінформ. Найбільш популярними галузями, де працюють українці, є: ресторан та послуги мобільного кейтерингу (489); будівництво (287); роздрібна торгівля (286); готельний бізнес, здавання житла (284); робота у лікарнях (161); педагогічна сфера (143); вантажні перевезення (142); пасажирські авіаперевезення (102).

Найбільш затребуваними виявилися такі спеціальності: допоміжні робітники (463); кухарі та співробітники кухні (402); прибиральники (351); працівники майстерні (208); продавці роздрібного магазину (195); покоївки (147); вчителі та вихователі (143); будівельники (133); офіціанти (127); водії вантажівки (105).

Українці найчастіше реєстрували такі види господарської діяльності: перукарні та косметичні послуги (87); поштова та кур'єрська діяльність (15); послуги з покращення фізичного здоров'я (8); лісогосподарська діяльність (7).

При цьому варто зазначити, що частина українських біженців, які живуть у Латвії, продовжують віддалено працювати для українських роботодавців.

Як раніше писав OBOZREVATEL, міністерка соцполітики України Марина Лазебна звернулася до комітету Європарламенту з проханням змінити законодавство. Йшлося про те, щоб податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб та податки з діяльності ФОП могли продовжити сплачувати до бюджету України згідно з українським законодавством.

Дагош Післар, голова комітету Європарламенту, зазначив, що оподаткування більшою мірою регулюються національним законодавством країн-членів ЄС, проте ці питання справді можна вирішити на рівні Євросоюзу, якщо пов'язати їх із дією директиви про тимчасовий захист.

 

Источник

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Цифрові дозволи для українських воєнних біженців Департамент міграції почне змінювати наприкінці листопада

Українські біженці від війни, які мають цифрову посвідку на тимчасове проживання в Литві на підставі тимчасового захисту, останніми днями отримали нагадування про наближення закінчення терміну дії цих документів. Департамент міграції звертає увагу, що ці повідомлення формуються автоматично і поки що українцям, які отримали ці автоматичні повідомлення, не потрібно бронювати візити до відділів обслуговування клієнтів.

Зразок електронного бланку посвідки на тимчасове проживання

Зразок електронного бланку посвідки на тимчасове проживання / Департамент міграції

Цифрові дозволи, видані в січні цього року, дійсні до 4 березня 2024 року, але після того, як Європейський Союз ухвалив рішення про застосування тимчасового захисту для осіб, які виїхали через війну в Україні, ще щонайменше на рік, Департамент міграції планує розпочати зміну цих документів наприкінці листопада. Тобто, наприкінці листопада Департамент міграції обіцяє опубліковати детальну інформацію про процедуру зміни цифрової авторизації. Нові дозволи, видані українським біженцям від війни, діятимуть до 4 березня 2025 року.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Робота в Литві без знання мови: на які вакансії та зарплати можуть розраховувати українці

Які вакансії та зарплати пропонують українцям у Литві.

В Литві роботу вже знайшли понад 25 тисяч українців із тимчасовим захистом. Українці, які не володіють мовою, можуть працевлаштуватися на підприємства, де потрібно виконувати фізичну роботу. Так, багато вакансій є на підприємствах харчової промисловості, наприклад, з виробництва м’ясної продукції, а також в автомобільній галузі.

Про це в коментарі "РБК-Україна" розповіла керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

"В Литві багато м’ясних підприємств, які працюють не лише на внутрішній ринок, але й на експорт, наприклад, до сусідніх України й Польщі. Тому часто потрібні працівники на ці заводи. Ця робота переважно пов’язана з пакуванням готової продукції, а не з сирим м’ясом, оскільки підприємства сучасні й автоматизовані", – розповідає Маргарита Нестеренко.

Також є вакансії для іноземців на підприємствах із виробництва алкогольних напоїв, морозива, на підприємствах автомобільної галузі.

Зокрема, на підприємствах, де виробляють комплектувальні для автомобілів, як-от електронні кабелі, зарплата стартує від 750 євро нетто, тобто "на руки" (30 тис. грн). А з урахуванням премій і бонусів у середньому зарплата може сягати 1 000-1 300 євро нетто (40,3-52 тис. грн).

Мінімальна зарплата в Литві  – 840 євро брутто (до відрахування податків), приблизно 34 тис. грн. У Польщі мінімальна зарплата від липня 2023 року становить 796 євро брутто (32 тис. грн).

Як легалізувати перебування в Литві

Статус тимчасового захисту в Литві можуть отримати громадяни України, які вперше приїхали до Литви у зв’язку з початком воєнних дій на території України (після 24 лютого 2022 року). Подати заявку на отримання тимчасового захисту можна заздалегідь та дистанційно на сайті Литовського Департаменту міграції. Після цього установа видасть карту реєстрації, на підставі якої громадянин України зможе працевлаштуватися.

"Важливим нюансом є те, що такий статус може отримати громадянин України, який проживав на момент повномасштабного вторгнення в Україні і не має статусу тимчасового захисту та актуальної посвідки на проживання чи віз в інших країнах ЄС", – наголосила Нестеренко.

Проте є альтернативний варіант – отримати посвідку на проживання в Литві з гуманітарних причин. Її може отримати українець, який не перебував в Україні на початок повномасштабного вторгнення, але не може повернутися додому.

Наявність статусу тимчасового захисту або посвідки відкриває для громадян України вільний доступ до литовського ринку праці.

Литовські роботодавці заохочують українців до праці різними бонусами. Наприклад, преміями, пропонують безкоштовне харчування.

"Литва є також є однією з небагатьох країн ЄС, яка надає житло для працівників безкоштовно. Це дозволяє українцям значно зекономити на витратах порівняно з країнами Західної Європи. Хоч середня зарплата в Литві менша за виплати у країнах із заможнішою економікою, але грошові заохочення з боку і роботодавців, і держави дозволяють українцям заробити більше", – пояснює експертка.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

Українські біженці почали частіше обирати одну країну

З 2002 року до Литви прибули майже 83 тис. українських біженців

Литва набуває популярності серед біженців з України. Так, у листопаді у країну приїхало більше громадян нашої країни, аніж місяць тому. Про це пише LRT з посиланням на дані представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) у Вільнюсі.

З початку російського повномасштабного вторгнення до Литви прибули майже 83 тис. українських біженців. На сьогодні в Україну вже повернулося трохи більше 30 тис., але кількість тих, хто прибуває, яка дещо знизилася в жовтні, зростає з листопада.

За даними литовського Державного агентства даних, у вересні реєстрували 35-40 біженців на день, у жовтні – лише 15-17, а з початку листопада середній показник знову зріс до 20-25 на день.

Минулого тижня до Литви прибули і зареєструвалися 173 громадянина України, порівняно зі 153 тижнем раніше. Такі дані переконливо доводять, що зростає кількість українців, які мають намір залишитися в Литві на довший період.

Нагадаємо, згідно із нещодавнім дослідженням, майже 90% українців планують вивчати литовську мову і більше половини мотивовані робити це на знак подяки за те, що країна їх прийняла. Основні проблеми українців у Литві – недостатня доступність курсів мови, великі черги до лікарів та відчуття відчуження та соціального ризику.

Попри те, що українцям нелегко потрапити до Литви, країна стала популярним напрямком для біженців. Українці найчастіше вказували, що обрали Литву, оскільки вона підтримує Україну з 2014 року. Цю причину вказали понад 62% респондентів. Друга причина – зв'язки з Литвою: приїхали заради членів родини, друзів, знайомих (38%).

Джерело

 
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • Главный Модератор

У Литві хочуть розширити можливості позбавлення громадянства з міркувань нацбезпеки

Міністерство внутрішніх справ Литви готує пропозиції змін до законодавства, які дозволили б позбавляти литовського громадянства з міркувань нацбезпеки.

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

За чинним законодавством, з міркувань нацбезпеки позбавити громадянства Литви можна лише особу, яка отримала його у винятковому порядку. Таких всього близько 700 осіб і відповідні служби проводять перевірки, чи до цих людей немає питань.

Особи, які отримали литовське громадянство на підставі походження та інших, не можуть бути його позбавлені. 

Очільниця МВС Агне Білотайте розповіла, що відомство підготувало зміни, за якими це стане можливо – виключно у випадках, якщо особу визнають такою, що становить загрозу для безпеки країни.

Міграційному відділу доручили переглянути списки підсанкційних осіб та з’ясувати, чи є серед них громадяни Литви або їхні родичі. 

Міністерка також підтвердила, що діти російського олігарха Романа Абрамовича справді мають литовське громадянство та отримали його ще до повномасштабної війни РФ проти України. 

Нагадаємо, прем’єрка Естонії Кая Каллас допускає депортацію з країни тих, хто за теперішніх обставин вирішить прийняти громадянство Росії.

У вересні Литва позбавила громадянства фігуристку, яка продовжує виступи у Росії.

Джерело

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...