Перейти к содержанию

Гость Anna 363

Карта поляка

Рекомендуемые сообщения

Опубликовано

Доброго дня,

В мене бабуся народилася в 20-х роках на тодішній території Польші, в Івано-Франківскій області. Наскільки мені відомо, то КП може отримати той у кого обоє прадідів або хочаб один дід/бабуся мали польске громадянство або польску національність ("co najmniej jedno z jej rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków było narodowości polskiej lub posiadało obywatelstwo polskie"). Нажаль моя бабуся вже не живе, акт уродзенія немає бо він десь загубився. Якщо я добре розумію то потрібно йти в архів і шукати всі документи будь які документи які підтверджують, що вона мала польске громадянство.

Чи вистачить лише акт уродзеня? Чи потрібно буде ще якийсь документ? І де краще шукати? В польских чи українських архівах? І ще таке питання, чи можу я подавати на КП з Польщі? Я тут працюю і навчаюсь. З чого взагалі краще починати?

Дякую

Опубликовано

На всі Ваші питання є відповіді в темі! Щоб відновити свідоцтво про народження Вам потрібно звернутись в архів або костел де хрестили Вашу бубцю, також потрібно документ про зміну прізвища бабці. Карту поляка можна отримати тільки на території України (при вдалому проходженні співбесіди в консульстві). Так що, збирайте документи, вчіть історію, традиції. Сам недавно пройшов всю цю процедуру, будуть питання-звертайся

Опубликовано

Доброго дня!

Хто мав і має досвід з отриманням карти поляка підкажіть...

Моя бабуся народилась в 1923 році в селі Рожнів Косівскького району Івано-Франківскої Області, як ми всі знаємо то до 39го року Західна Україна була під Польщею, вона мені розповідала що вона була до 39го року громадянкою Польщі, в 47 році осудили за анти-радянську діяльність і відправили на 20 років в Казахстан (була в УПА). Півроку тому вона померла, єдиний факт існування бабусі це свідоцтво про смерть, зараз займаюсь пошуками документів які б затверджували що вона народилась на території Польщі. Звертався в архів Косіва, сказали звертатись в РАГС Косіва, звернувся. Відповідь така що: треба зібрати документи моєї матері, а саме: свідоцтво про народження, шлюб, паспорт. Потім вони зроблять витяг про її народження, в якому буде написано дата і місце народження, прізвище і т.д.(громадянство не буде написане).

Моє питання полягає в тому: чи буде достатньо для консула цього витягу про її народження в якому буде вказано дата, місяць, прізвище і місце народження Rożnów w powiecie Kosowskim województwa Stanisławowskiego?

Хочу зазначити що в архіві церкви данні не збереглись.

Опубликовано
Доброго дня!

Моя бабуся народилась в 1923 році в селі Рожнів Косівскького району Івано-Франківскої Області, як ми всі знаємо то до 39го року Західна Україна була під Польщею, вона мені розповідала що вона була до 39го року громадянкою Польщі, в 47 році осудили за анти-радянську діяльність і відправили на 20 років в Казахстан (була в УПА). Півроку тому вона померла, єдиний факт існування бабусі це свідоцтво про смерть, зараз займаюсь пошуками документів які б затверджували що вона народилась на території Польщі. Звертався в архів Косіва, сказали звертатись в РАГС Косіва, звернувся. Відповідь така що: треба зібрати документи моєї матері, а саме: свідоцтво про народження, шлюб, паспорт. Потім вони зроблять витяг про її народження, в якому буде написано дата і місце народження, прізвище і т.д.(громадянство не буде написане).

Моє питання полягає в тому: чи буде достатньо для консула цього витягу про її народження в якому буде вказано дата, місяць, прізвище і місце народження Rożnów w powiecie Kosowskim województwa Stanisławowskiego?

Ні. Потрібна, саме, національність. Саме МІСЦЕ народження в даному випадку немає значення.

Карта Поляка каже про польське коріння, а не громадянство.

Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк!

Опубликовано
Доброго дня!

Ні. Потрібна, саме, національність. Саме МІСЦЕ народження в даному випадку немає значення.

Добре, як мені тоді довести саме польське громадянство? Куди звернутись? Як шо так подумати то як що вона народилась в 23му році на території Польщі то вона автоматично є полькою.

Опубликовано

Вы не правы. В законе чётко сказано

Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o Karcie Polaka

Art. 2.

1. Karta Polaka może być przyznana osobie, ktуra deklaruje przynależność do Narodu Polskiego i spełni łącznie następujące warunki:

...

3) wykaże, że jest narodowości polskiej lub posiadała obywatelstwo polskie,

lub co najmniej jedno z jej rodzicуw lub dziadkуw albo dwoje pradziadkуw

było narodowości polskiej lub posiadało obywatelstwo polskie, albo przedstawi zaświadczenie organizacji polskiej lub polonijnej

Но место рождения - это, увы, не гражданство.

Добре, як мені тоді довести саме польське громадянство? Куди звернутись? Як шо так подумати то як що вона народилась в 23му році на території Польщі то вона автоматично є полькою.

Обратитесь в архив СБУ - там могут быть документы о высылке в Казахстан, в которых указана польская национальность.

Опубликовано

Нічого тут немає автоматичного. Це все одно, що коли в Радянському Союзі жили, але мали національності не "радянськовець", а "українець", "поляк" і т.п.

Чи вона, дійсно, була полькою - це Ви самі повинні знати в родині. Принаймні, так - в більшості родин заведено. :)

Якщо ж Ви самі не знаєте, то є, звісно, шанс на СБУ чи якісь архіви... До костелу зверніться, в кінці кінців (щодо свідоцтва про народження) - може, десь щось і розкопається.

Ти щасливий і тебе переповнює вдячність до всього людства?! Не розгублюйся! Став лайк!

Опубликовано

Нічого тут немає автоматичного. Це все одно, що коли в Радянському Союзі жили, але мали національності не "радянськовець", а "українець", "поляк" і т.п.

Чи вона, дійсно, була полькою - це Ви самі повинні знати в родині. Принаймні, так - в більшості родин заведено. :)

Якщо ж Ви самі не знаєте, то є, звісно, шанс на СБУ чи якісь архіви... До костелу зверніться, в кінці кінців (щодо свідоцтва про народження) - може, десь щось і розкопається.

Прошу не ображатись,але треба, хоч іноді читати історію. Маю на увазі відношення між УПА і Польщою. Ні один поляк не був в УПА, ніколи!!! Хочете КП, навіть не згадуете про те,за що засудили Вашу бабусю. В Україні вона герой, в Польщі, навпаки. Вчіть історію. Тай смішно це все. Поїдьте в Косів І скажіть старому гуцулу - ти поляк, в око дістанете.

С уважением Юрий.

Опубликовано

Прошу не ображатись,але треба, хоч іноді читати історію. Маю на увазі відношення між УПА і Польщою. Ні один поляк не був в УПА, ніколи!!! Хочете КП, навіть не згадуете про те,за що засудили Вашу бабусю. В Україні вона герой, в Польщі, навпаки. Вчіть історію. Тай смішно це все. Поїдьте в Косів І скажіть старому гуцулу - ти поляк, в око дістанете.

Я Вам - про котлети, а Ви мені - про мух.

Запитання було конкретне. І про документи. Тому, про те, хто як і коли себе відчуває чи не відчуває поляком - це до справи не відноситься.

Людина не розуміє різниці (ще раз повторюю, офіційної) між національністю і громадянством. До чого тут взагалі УПА...

Опубликовано
Спам и дублирование сообщений в разных темах, а кроме того подозрение в несанкционированной комм. деятельности (с) kirchevsky
Опубликовано
"а я ни одного польского слова не знаю"

Да и с русским у вас как-то не сложилось.

И не говорите)) а если серьезно - то "роман"очень смахивает на партизанскую рекламу...чудо курсов, естественно...или я не прав?

В жизни нет ничего, чего стоило бы бояться, есть только то, что нужно понять.

Опубликовано
И не говорите)) а если серьезно - то "роман"очень смахивает на партизанскую рекламу...чудо курсов, естественно...или я не прав?

она и есть :) видел я уже эти волшебные чудо курсы.

ну и стиль у аффтара конечно.... доставляет

Опубликовано
- то "роман"очень смахивает на партизанскую рекламу..

реклама как она есть в найхудших традиция. Роман слабоват- ни сюжета, ни интриги. То что "убийца - дворецкий" понятно с первых слов.

Опубликовано

Які потрібні документи, щоб довести , що твої прабабуся і прадідусь дійсно були поляками. Як і в якій архів звертатися ? ( моя прабабуся з дідусем жили в селі Німовичі (Рівненська область ) .Допоможіть, дуже хочеться навчатися в Польщі!

Опубликовано
Які потрібні документи, щоб довести , що твої прабабуся і прадідусь дійсно були поляками. Як і в якій архів звертатися ? ( моя прабабуся з дідусем жили в селі Німовичі (Рівненська область ) .Допоможіть, дуже хочеться навчатися в Польщі!

Свідоцтво бабці або дідуся де вказано, що їхні батьки поляки буде цілком достатньо. П крайній мірі у мене пройшло.

Опубликовано

Хотел спросить , сказано нужен прабабушка и прадедушка, но у меня тоолько прабабушка полька, есть ли у меня шанс получить карту?

Опубликовано
Хотел спросить , сказано нужен прабабушка и прадедушка, но у меня тоолько прабабушка полька, есть ли у меня шанс получить карту?

К сожалению, необходим ещё и прадедушка-поляк... как Вам и было сказано.

Опубликовано

Доброго дня!

хочу спитати чи э в когось досвід у пошуку списків виборців? Я напевно не знаю чи був мій дід поляком, але прізвище польське і народився на территорії Польщі у 1923 році, тепер це Львівська область. Моє прізвище трохи змінили на 1 букву и вийшло дуже негарне, я увесь час себе заспокоювала, що це тому що воно польське, тому так і звучить дивно для нашої місцевості ((( зараз не можу встановити національність або громадянство діда... я тільки почала пошуки, можливо мені пощастить... наскільки я розумію, то якщо людина мала право голосу, то вона мала громадянство.. це не 100 % але кажуть якщо гарно знаешь мову, то можна довести що ти поляк.

А якщо у когось є прадід чи прабабка поляк, то нехай отримають батьки КП а дітям я так розумію буде вже простіше отримати КП.. це я десь прочитала

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...