partfel Posted July 10 Report Share Posted July 10 7 часов назад, AlexAG сказал: Должны быть 2 года на карте, выданной именно по воссоединению с гражданином (то есть, в децизии должно быть "Art. 158 ust. 1 pkt 1"). Если предыдущая карта была по любой другой причине - она никакого значения не имеет, отсчет двух лет идет от момента децизии по новой карте. Попередня карта теж по тій самій підставі, але за час її дії не назбирав 2 роки перебування. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexAG Posted July 10 Report Share Posted July 10 2 hours ago, partfel said: Попередня карта теж по тій самій підставі, але за час її дії не назбирав 2 роки перебування. Тогда нужно считать с момента возвращения в Польшу, поскольку период отсутствия был больше 6 месяцев - он полностью дисквалифицируется из непрерывного пребывания и начинать отсчет можно только после него. Quote Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Анюта90 Posted July 10 Report Share Posted July 10 16 часов назад, AlexAG сказал: В нормальных воеводствах заявление на выдачу карты подается примерно никогда - первая (в рамках разрешения) выдается при получении децизии в обмен на подтверждение оплаты, поводов менять ее обычно нет, а в рамках сталого побыта или резидента - обмен карты на довуд обычно происходит раньше, чем первая карта протухнет. Отдельные воеводства, которые, видимо, располагают лишним временем у сотрудников и небольшим потоком сотрудников - отправляют положительную децизию почтой и потом ждут, пока иностранец отдельно придет еще и за картой. Не знала, что где-то пластик выдают вместе с децизией. Белосток: всю жизнь получали децизии по почте с бланком заполнить адрес для карты + уведомление отправить оплату на такой-то счет. Потом приходила смс-подтверждение, что пластик готов и надо явиться лично. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Posted July 10 Report Share Posted July 10 17 minutes ago, Анюта90 said: Не знала, что где-то пластик выдают вместе с децизией. Белосток: всю жизнь получали децизии по почте с бланком заполнить адрес для карты + уведомление отправить оплату на такой-то счет. Потом приходила смс-подтверждение, что пластик готов и надо явиться лично. Koгда я последний раз получала КЧП (а было это в марте этого года), то получила одну карту без решения. Получила СМС о том, что карта готова, пришла в ужонд и забрала карту. Не догадалась спросить о том где решение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emigrant007 Posted July 10 Report Share Posted July 10 Є питання, а якщо umowa o prace вказує меншу суму зарплати (ніж мінімальна), але вказані премії і по факту виходить більше. Відповідно до роз'яснень, все, ніби вірно і роботодавець може так робити. Питання - що писати в załącznik 1? Суму зарплати, мінімальну суму, суму зарплати + премії на папері, чи реальну? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuvak Posted July 11 Report Share Posted July 11 Катовіце. 2 з гаком роки після подачі, здано відбитки. Кілька разів приходили на інформацію, писали листи поштою / емейлом / через канцелярію. Сьогодні були у відділі чужоземців - там кажуть, що справа триває, ніяких запитів щодо документів уженд не вимагає. Основне - щоб ми далі спокійно чекали і що чекати роками - це нормально тут. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shellarua Posted July 12 Report Share Posted July 12 В 10.07.2024 в 2:23 PM, emigrant007 сказал: Є питання, а якщо umowa o prace вказує меншу суму зарплати (ніж мінімальна), але вказані премії і по факту виходить більше. Відповідно до роз'яснень, все, ніби вірно і роботодавець може так робити. Питання - що писати в załącznik 1? Суму зарплати, мінімальну суму, суму зарплати + премії на папері, чи реальну? Моя власна думка. В умові о праці повинна бути прописана премія таким чином, щоб разом з премією було не менше мінімальної заробітної плати. І те саме має бути у додатку N1. Quote Ищу легальную работу в Польше, Чехии. Умею много чего. Подробности в ЛС. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emigrant007 Posted July 13 Report Share Posted July 13 11 hours ago, shellarua said: В умові о праці повинна бути прописана премія таким чином Це гарна пропозиція, на жаль, у роботодавця своя точка зору на це І, юридично, роботодавець має рацію. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shellarua Posted July 14 Report Share Posted July 14 В 13.07.2024 в 9:12 AM, emigrant007 сказал: Це гарна пропозиція, на жаль, у роботодавця своя точка зору на це І, юридично, роботодавець має рацію. У таких випадках я раджу змінити працедавця. Quote Ищу легальную работу в Польше, Чехии. Умею много чего. Подробности в ЛС. Link to comment Share on other sites More sharing options...
horizzzont Posted July 26 Report Share Posted July 26 Привіт, моїй мамі закінчується КП, яку вона мала з роботи. Які є варіанти, щоб зробити їй нову, але не привʼязану до роботи, можливо, навіть без доступу до ринку праці? Воззʼєднання з родиною тут може бути? Вона має статус пенсіонерки в Польщі, живе тут постійно. В мене карта резидента, в листопаді подаюся на громадянство. Є якийсь варіант, щоб її легалізувати в такий спосіб? Бо щось не можу розібратися Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sicario Posted July 26 Report Share Posted July 26 Шановні, а якщо працівник забув повідомити Ужонд про втрату/зміну роботи у визначений термін. Це може негативно повпливати на децизію? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davidoff Posted July 26 Report Share Posted July 26 23 minutes ago, sicario said: Шановні, а якщо працівник забув повідомити Ужонд про втрату/зміну роботи у визначений термін. Це може негативно повпливати на децизію? Може 1 hour ago, horizzzont said: Привіт, моїй мамі закінчується КП, яку вона мала з роботи. Які є варіанти, щоб зробити їй нову, але не привʼязану до роботи, можливо, навіть без доступу до ринку праці? Воззʼєднання з родиною тут може бути? Вона має статус пенсіонерки в Польщі, живе тут постійно. В мене карта резидента, в листопаді подаюся на громадянство. Є якийсь варіант, щоб її легалізувати в такий спосіб? Бо щось не можу розібратися Можна. Здається, пару сторінок тому тут це обговорювалось 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexAG Posted July 29 Report Share Posted July 29 On 7/26/2024 at 3:08 PM, sicario said: Шановні, а якщо працівник забув повідомити Ужонд про втрату/зміну роботи у визначений термін. Це може негативно повпливати на децизію? По закону, такому иностранцу имеют право отказать в выдаче карты побыта в течение года после окончания предыдущей, даже если все остальные требования выполнены. Не обязаны, но имеют право. 1 Quote Незнание законов не освобождает от наказания. Знание - как правило, да. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sicario Posted July 29 Report Share Posted July 29 1 hour ago, AlexAG said: По закону, такому иностранцу имеют право отказать в выдаче карты побыта в течение года после окончания предыдущей, даже если все остальные требования выполнены. Не обязаны, но имеют право. Дякую за пояснення. P.S. Цікаво, якщо в Польщі пару мільйонів іноземців - хоча б 50% із них ці повідомлення роблять?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria Posted July 29 Report Share Posted July 29 24 minutes ago, sicario said: Дякую за пояснення. P.S. Цікаво, якщо в Польщі пару мільйонів іноземців - хоча б 50% із них ці повідомлення роблять?) Я делала, моя подруга делала, а делал ли ещё кто-то, этого я не знаю. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slarti Posted July 29 Report Share Posted July 29 Зробіть козу, що ви перейшли з такого місця в таке з такого числа в двух примірниках. Занесіть в приймальню воєводи - один здайте, на іншому печатку, що прийняли. При наступній подачі на карту додаєте цей примірник з печаткою коли прийняли і все. Інспектор поматюкається але прийме і негативного рішення не буде. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crashes Posted July 31 Report Share Posted July 31 подскажите кто сталкивался. Не получается собрать непрерывное пребывание для сталого, так как постоянно в командировках. Но прочитал в законе что отсутствие это считается уважительным если работаешь на польского работодателя. Кто-нибудь сталкивался что требует уженд в этом случае? какие подтверждения? Командировочные нужно брать или что чтобы учесть эти дни в срок пребывания непрерывный? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulvih Posted July 31 Report Share Posted July 31 15 минут назад, Crashes сказал: подскажите кто сталкивался. Не получается собрать непрерывное пребывание для сталого, так как постоянно в командировках. Но прочитал в законе что отсутствие это считается уважительным если работаешь на польского работодателя. Кто-нибудь сталкивался что требует уженд в этом случае? какие подтверждения? Командировочные нужно брать или что чтобы учесть эти дни в срок пребывания непрерывный? Zaświadczenie od pracodawcy. Подавал в свое время Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crashes Posted July 31 Report Share Posted July 31 2 minutes ago, Ulvih said: Zaświadczenie od pracodawcy. Подавал в свое время а что в справке было написано? перечислялись даты командировок както? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxstep Posted July 31 Report Share Posted July 31 34 minutes ago, Crashes said: а что в справке было написано? перечислялись даты командировок както? Я так делал 3 года назад, когда на резидента подавался. Попросил отдел кадров подписаться под осьвядчением, что такой-то находился в командировках (дата каждой командировки отдельно) в силу рабочей необходимости. Ну и сам проследил, чтобы даты в этой бумажке совпадали с датами декрарированных мной в заявлении поездок. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulvih Posted July 31 Report Share Posted July 31 (edited) 44 минуты назад, Crashes сказал: а что в справке было написано? перечислялись даты командировок както? Да вот как выше описали. Edited July 31 by Ulvih Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crashes Posted July 31 Report Share Posted July 31 18 minutes ago, maxstep said: Я так делал 3 года назад, когда на резидента подавался. Попросил отдел кадров подписаться под осьвядчением, что такой-то находился в командировках (дата каждой командировки отдельно) в силу рабочей необходимости. Ну и сам проследил, чтобы даты в этой бумажке совпадали с датами декрарированных мной в заявлении поездок. Понял. Спасибо большое. 12 minutes ago, Ulvih said: Да вот как выше описали. спасибо Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuvak Posted August 2 Report Share Posted August 2 Скажіть, будь ласка, якщо подати на карту тимчасового побиту на підставі шлюбу з громадянином RP, то чи це дає доступ дружині до ринку праці? Я подав на карту дружині 2,5 роки тому, здали відбитки. Минулого тижня прийшла відповідь від уженду, щоб вона долучила документи про джерела стабільного і регулярного доходу. Вона не має таких документів. Якщо я напишу засвядченіє-гарантію утримання, що я є її чоловіком, громадянином Польщі і вона є на моєму утриманні, чи цього буде достатньо? Чи написати, щоб перекваліфікували справу в ''шлюб з громадянином''? Але як це вплине на час розгляду? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sikorka Posted August 2 Report Share Posted August 2 (edited) 1 час назад, Chuvak сказал: Скажіть, будь ласка, якщо подати на карту тимчасового побиту на підставі шлюбу з громадянином RP, то чи це дає доступ дружині до ринку праці? Если жена имела dostęp do rynku pracy на предыдущих картах, то имеет право работать и во время ожидания новой карты. Если не имела доступа к рынку труда или это ее первая карта, то не имеет права. Вообще супруга гражданина не обязана иметь источник стабильного и регулярного дохода, нужно только показать środki utrzymania, достаточно ваших доходов. Странно, что у нее это попросили. Ваша жена подала на КЧП как супруга гражданина РП или еще до того, как вы получили гражданство? Она сообщила в ужонд воевудский об изменении жизненной ситуации, когда вы получили гражданство? Edited August 2 by Sikorka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuvak Posted August 2 Report Share Posted August 2 Ні, вона не надавала прохання про те, щоб перекваліфікували справу через те, що вона - дружина громадянина RP. Я десь читав, що карти на такому статусі потребують додаткового дозволу на роботу. Це у неї друга карта, а перша карта мала доступ до ринку праці. Якщо у мене, громадянина RP, немає офіційного доходу постійного і стабільного, вона не матиме право отримати карту? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...