Перейти к содержанию



ikeu11

Пенсия в Польше...

Рекомендуемые сообщения

Ще цікаві спостереження:

Дата початку виплати пенсії - дата початку роботи в Польщі (бо на момент початку роботи людина вже мала потрібний вік і стаж, а, також, не працювала на той день в Україні). 

На цю дату людина перебувала по безвізовому руху в Польщі (навіть ще не встигла замельдуватися). Жодних карт поляка, карт побиту, громадянства Польщі, сталих мельдунків людина на той час не мала. На дату видачі рішення був часовий мельдунек і карта часового побиту. Але, згідно з законом єдиною умовою стосовно іноземців є легальне перебування. Саме тому, навіть особи з Pesel UKR подаються і отримують польську пенсію (звичайно, якщо є стаж, відповідний вік і людина оплатила в Польщі хоча б 1 пенсійну складку до ZUS).

Изменено пользователем emigrant007
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

On 10/5/2023 at 2:15 PM, emigrant007 said:

Трішки розібрався. 

Людина отримала Świadczenie zaliczkowe. Тобто це не повністю розрахована пенсія, а попередній розрахунок. Вона ще буде доповнюватися як мінімум два рази: коли порахують Art.26 (нижче) та коли нададуть доплату до мінімальної польської пенсії. 


Нагадаю, що в моєму прикладі людина 53го року народження і вийшла на пенсію в Україні в 2008му (тоді вік виходу був 55 років). Загалом людина пропрацювала 45 років в Україні і 2 місяці в Польщі. 
Базуючись на законі Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
всім, кому менше 75 років (дата народження після 31 грудня 1948 р) треба читати Art.24.
Там є цікавий пункт Art. 24a ust 4. "Na wniosek osoby, której emeryturę przyznano z urzędu w latach 2009–2013,
emeryturę oblicza się ponownie zgodnie z art. 183"

Тобто якщо українець відповідав вимогам ZUS про призначення пенсії на 2009-2013, то замість банального Art.26 можна зробити перерахунок з врахуванням Art. 183. При цьому, новий обрахунок не може дати меншу суму.
В Art. 183 є запис який стосується українців які досягли відповідного віку до 2009 року і при цьому до цього періоду не працювали в Польщі:

і в нашому випадку особа досягла віку 60 років в 2013 році:

Art.53 вказує, що обрахунок складається з:

Як ми бачимо, основна сума це 24% від бази, а все інше важливе тільки у випадку довгих років праці в Польщі (в випадку, що я аналізую людина працювала 2 місяці, хоча могла б і 1 день з тим же результатом). 
Art. 19 вказує базу

Тобто це середня зарплата за попередній рік мінус витрати на пенсійне страхування. 
Art.26 вказує додаткові кошти, які залежать від кількості місяців, які ще може прожити людина (згідно певної таблиці) та кількості виплачених до ZUS податків. Таким чином, якщо людина працювала мало, або за малу зарплату - це нам дасть дуже малу суму. 
Так як це попередній розрахунок пенсії, то ця сума не порахована і буде порахована в повному розрахунку пенсії. Цю суму можна легко порахувати самому. Треба суму, вказану в ZUS -> Panel Ubezpieczonego -> Informacje o stanie konta -> Zwaloryzowane składki na ubezp. emerytalne. за останній рік розділити на średnie dalsze trwanie życia. В даному випадку, це трішки більше 5 злотих. Але, так як Art. 186 каже, що нам треба від неї взяти тільки 80%, то це буде 4 злотих.  

 

Висновок - людям в віці 70 і більше років є сенс працювати в Польщі (можна хоч один день згідно законодавства) та отримувати 260 - 1063 злотих на місяць навіть без доплат до мінімальної. 

Далі опишу додаткові виплати і нюанси з оподаткуванням. 
 

Для рожденных до 1949 года немного другая ситация- нужно проработать минимум год в Польше. 

Emerytura dla urodzonych przed 1 stycznia 1949 r. - ZUS

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 hour ago, Usam said:

Для рожденных до 1949 года немного другая ситация- нужно проработать минимум год в Польше. 

Quote

Art. 27. Ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r. przysługuje emerytura, jeżeli spełnili łącznie następujące warunki:
1) osiągnęli wiek emerytalny wynoszący co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn;
2) mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 27a

Єдине згадування про 1 рік є при вирахуванні підстави для ренти Art.17 ust.2

Quote

2. Nie ustala się podstawy wymiaru renty dla ubezpieczonego, o którym mowa w ust. 1, jeżeli nie pozostawał on w ubezpieczeniu co najmniej przez 1 rok kalendarzowy.

Але рента і пенсія це різні речі. 
Тому до вас питання - де ви прочитали про 1 рік? 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Привіт,

Питання відносно польської пенсії для української пенсіонерки, може хтось мав/має подібну ситуацію.

Людина подала заяву на польську пенсію в травні 2023, до цього майже 2 роки працювала на UoP, тобто, має бути варіант польська пенсія за стаж + доплата до мінімальної польської пенсії. До сьогодні рішення немає. Дзвонили в ПФ у Львові, сказали, що не отримували запиту на надання інформації відносно особи. ZUS відповідає, що довгий час виникає через велику кількість заяв до відділу в Жешуві і що справа далі відкрита (вже понад 7 місяців). Чи хтось оформлював таку пенсію для своїх рідних? Скільки чекали/чекаєте на рішення? Чи є сенс писати понаглєніє чи чекати далі?..

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...