Перейти к содержанию



emigrant007

Як громадянину України проголосувати за кордоном

Рекомендуемые сообщения

У світлі військової агресії РФ громадянам України дуже важливо висловити свою думку та проголосувати на виборах Президента України які мають відбутися 31 березня 2019 року та на чергових виборах народних депутатів Верховної Ради України, які повинні відбутись 27 жовтня 2019 року. 

Голосувати має право громадянин України, який проживає або перебуває в період підготовки та проведення виборів за межами України, реалізує своє право голосу на виборах на загальних підставах, незалежно від правових підстав перебування на території іноземної держави, а також перебування чи неперебування на консульському обліку в закордонній дипломатичній установі України.

Щоб проголосувати за кордоном треба:

  • бути включеним до списку виборців на закордонній виборчій дільниці, яка знаходиться на території відповідної іноземної держави;
  • особисто прибути на відповідну закордонну виборчу дільницю в день голосування;
  • мати при собі документ, що підтверджує громадянство України та є підставою для отримання виборчого бюлетеня на закордонній виборчій дільниці (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України).

Головна проблема з включенням до списку виборців (це є або наслідком перебування на консульскому обліку, або наслідком заяви про зміну виборчої адреси).

До списку виборців на закордонній виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування виповниться вісімнадцять років та які за своєю виборчою адресою згідно з даними Державного реєстру виборців відносяться до цієї закордонної виборчої дільниці.

Для включення до списку виборців на закордонній виборчій дільниці громадяни України, які постійно або тимчасово проживають за її межами, можуть не пізніш як за п’ять днів до дня голосування, у тому числі поза межами виборчого процесу особисто подати до закордонної дипломатичної установи України заяву про включення до Державного реєстру виборців або зміну виборчої адреси (якщо його вже включено до Державного реєстру виборців);
звернутися до відповідної закордонної дипломатичної установи України для постановки на консульський облік.

Громадяни у яких змінилися персональні данні (наприклад, прізвище після укладання / розірвання шлюбу) повинні також подати заяву про зміну персональних даних в Державному реєстрі виборців України. До заяви треба додати копію документів які свідчать про такі зміни (наприклад, свідоцтво про шлюб). 

В заяві про зміну виборчої адреси треба вказати поточну виборчу адресу, за якою громадянин України включений до Державного реєстру виборців. Щоб дізнатися цю інформацію, знаходячись за кордоном можна зробити наступні кроки:

  • зареєструватися на сайті Державного Реєстру Виборців України 
  • Налаштування -> Зміна та підтвердження Email -> Підтвердити Email адресу
  • Перевірити електронну скриньку та перейти за посиланням
  • Перевірити данні -> Відправити запит щодо наявності виборця в Реєстрі
  • Отримати листа з поточною адресою, яку треба буде вказати в першій формі
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.



×
×
  • Создать...